a jogász válaszol

2021.10.16. 15:00

A kártérítési felelősségről

A kártérítési felelősség sokrétű kérdés. Megkülönböztetünk szerződésszegéssel okozott kárt és kártérítési felelősséget a szerződésen kívül okozott kárért.

Dr. Unger Zsolt

Fotó: Shutterstock

A szerződésszegéssel okozott károkra az új Polgári törvénykönyv nagyon szigorú szabályokat tartalmaz. Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a kártérítési felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a szerződésszegést ellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta. Ez szinte az objektív felelősséget jelenti.

Természetesen ilyen szabályozás mellett minden szerződő félnek az az érdeke, hogy a szerződésben felhívják a másik fél figyelmét arra, hogy a másik szerződésszegése esetén milyen káruk keletkezhet, hiszen ha a szerződésbe bele van írva a várható következmény, akkor már nem igen lehet megmagyarázni, hogy miért nem volt előre elhárítható a kár bekövetkezése.

Továbbá minden károkozás jogellenes, az alól az alábbiak kivételek: ha a károkozó a kárt a károsult beleegyezésével okozta, például sportbaleset, a jogtalan támadás elhárítása érdekében a támadónak okozta, vagy szükséghelyzetben okozta, például ég a ház, akkor jogszerűen lehet a szomszéd telkéről vizet hozni az oltáshoz.

A szerződésen kívül okozott károk esetei az alábbiak lehetnek: felelősség a fokozott veszéllyel járó tevékenységért, ilyen tipikus eset például, amikor egy autó gyalogossal vagy kerékpárossal ütközik össze.

Felelősség más személy által okozott kárért, például amikor az alkalmazott a munkaviszonya körében, vagy a cég ügyvezetője a cég működési körében eljárva másnak kárt okoz. Létezik szavatossági és jótállási felelősség is. Felelősség az épületkárokért, például az épületről leeső vakolatdarab vagy hó, illetve felelősség az állatok károkozásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában