a jogász válaszol

2021.09.25. 17:00

Szomszédjogi szabályok

Egy jó szomszéd áldás, ha azonban valaki kevésbé szerencsés, akár az olyan helyzetek is komoly vitákat szülhetnek, mint hogy kit és mennyire zavar néhány átlógó faág, vagy éppen kié az azon termő gyümölcs.

Dr. Unger Zsolt

Fotó: Shutterstock

A szomszédjogokra vonatkozó törvényi rendelkezések igyekeznek minél pontosabban és egyértelműbben szabályozni, hogy mihez van jogunk nekünk és szomszédainknak, és mihez nincs.

Sokan gondolják úgy, hogy a saját lakásukban azt csinálnak, amit akarnak, ha azonban a jog hagyná, hogy ez az elv érvényesüljön, az emberek nem tudnának megélni egymás mellett. A tulajdonosnak azt a kötelességét, hogy tartózkodjék más, különösen szomszédai szükségtelen megzavarásától, más jog­gyakorlásának megsértésétől vagy veszélyeztetésétől: szomszédjognak nevezik.

A szomszédot először szóban, vagy akár írásban is fel kell szólítani, hogy az áthajló ágat maga metssze le, mert az zavarja önt a kert rendeltetésszerű művelésében. Ha erre a felszólítás ellenére sem hajlandó, akkor ön a szomszédja költségére is elvégeztetheti az áthajló ág eltávolítását. Az ág eltávolítását azonban kellően meg kell indokolni, pl. jelentős leárnyékoló hatása van, az ág zavarja a kert művelésében, nem tud traktorral elmenni alatta stb. A tulajdonos a földjére áthajló ágakról lehullott gyümölcsöket megtarthatja, ha azokat a fa tulajdonosa nem szedi fel. Leszedni tehát nem, felszedni viszont ilyen esetben szabad. Ha azonban a fa tulajdonosa szeretné megtartani a gyümölcsöket, azt engedni kell, sőt, ilyenkor biztosítani kell a szomszéd telekre való bejutását is.

A szomszédnak a földjére való bejutást továbbá olyankor is engednie kell, ha arra az ágak és gyökerek eltávolítása miatt vagy más fontos okból van szükség. Ha a fa nem átlóg, hanem éppen a két telek határán áll, akkor közös tulajdont képez.

Vezető képünk illusztráció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában