külső védelmi terv

2021.09.03. 09:00

Raktártűz – gyakorlat Székesfehérváron

Megszólaltak a szirénák a megyeszékhelyen, hogy egy – szerencsére csak szimulált – veszélyhelyzetről tájékoztassák a lakosságot. Ez is része volt a külső védelmi terv gyakorlásának.

duol.hu

Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados

Évente részlegesen, háromévente pedig teljeskörűen végzik ezt az érintett szakmai szervezetek, a Helyi Védelmi Bizottság és a Katasztrófavédelem koordinálásával, hogy szükség esetén a katasztrófahelyzeteket gyorsan és hatékonyan tudják megoldani. A program a Városházán törzsvezetési gyakorlattal kezdődött, majd a telephelyen a megyeszékhely hivatásos tűzoltóival a Fejér Medic önkénteseivel együttműködve a belső védelmi terv gyakorlattal ért véget. Valamennyi hatóság, szakmai szervezet és szolgáltató képviselője összefoglalta saját feladatait, illetve ismertette az adott vészhelyzetben szükséges intézkedéseket.

Székesfehérváron már két vállalat – a Flaga Gáz Kft. mellett a Móraagro Kft. is – felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem, ezért Székesfehérvár rendelkezik külső védelmi tervvel, amelyet a szakemberek évente részlegesen, háromévente pedig teljeskörűen gyakorolnak. Csütörtökön délelőtt a Városháza Dísztermében gyűltek össze a helyi védelmi bizottság tagjai, Sallai László tűzoltó alezredes, katasztrófavédelmi kirendeltség-vezető, valamint mindazon hatóságok, hivatalok és szolgáltatók képviselői, akiknek közreműködésére egy esetleges katasztrófahelyzet felszámolásában szükség van.

A résztvevőket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. Dancs Norbert, a helyi védelmi bizottság elnökeként az együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet. Ezúttal a Seregélyesi úton telephellyel rendelkező Móraagro Kft-t érintő szimulált katasztrófahelyzetet számoltak fel a gyakorlatban résztvevők. A feltételezést Udvardi János tűzoltó alezredes, a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője ismertette. Eszerint a növényvédőszer nagy- és kiskereskedelemmel foglalkozó vállalat kénraktárában egy elektromos targonca meghibásodott, tűz keletkezett. A kezelő megpróbálta elfojtani a lángokat, ám ez nem sikerült, ezért riasztotta a telepen dolgozókat és a 112-es egységes segélyhívószámon kért segítséget, ám a raktárból nem tudott kimenekülni. A tűz miatt nagy mennyiségű kén-dioxid szabadult fel, a szél felerősödött és a mérgező gázfelhőt a Seregélyesi út felé sodorta. Az üzem dolgozói megkezdték a beavatkozást, végül a székesfehérvári hivatásos tűzoltók védősugár fedezete mellett, mentőkámzsában, hordágyon mentették ki a kezelőt, és több vízsugárral fékezték meg a feltételezett tüzet.

A délelőtt folyamán a székesfehérvári oktatási intézményekben elzárkózási és tűzriadó gyakorlatot végeztek. A városban élők a lakossági tájékoztató szirénán keresztül értesülhettek a külső védelmi terv gyakorlásáról. Az elméleti gyakorlat után hangzott fel a városban a „Katasztrófariadó” jelzés, a próbáról szóló tájékoztató szöveggel. A külső védelmi terv részleges gyakorlásának végét szintén a sziréna hangja jelezte városszerte a „Veszély elmúlt” jelzéssel, és tájékoztató szöveggel a próba befejezéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában