színes programokkal

2021.09.13. 14:00

Művészeti értékek a római katolikus templomban

A dunaújvárosi római katolikus közösség idén is csatlakozott az Ars Sacra Fesztiválhoz, vagyis a nyitott templomok rendezvénysorozathoz.

Molnár Emese

Fotó: LI

Szombaton délután a helyi szakrális értékeket ismerhették meg az érdeklődők. A fesztiválnak ugyanis épp az a célja, hogy a vallási közösségek kulturális, művészeti kincseit bemutassák.

A Krisztus király főtemplomban van mit az emberek elé tárni, hiszen a közelmúltban megáldott ólomüveg ablakok, a Mózes és a Szent Borbála-szobor mind-mind szakrális térré alakították az egyébként építészeti szempontból is különleges helyet. Ezek létrehozásáról, a Bráda Tibor festőművész által megalkotott ólmozott üvegablak témáiról, szereplőiről mesélt a jelenlévőknek Megulesz Gabriella, a Pentele Katolikus Caritas Alapítvány elnöke.

A helyi szakrális értékeket ismerhették meg az érdeklődők szombaton délután a Krisztus király főtemplomban
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A templom bejáratánál egy kis játékbazár volt, tele textíliából készült állatfigurákkal. Ezek különlegessége abban rejlik, hogy az újrahasznosítás gondolata hívta életre. A katolikus karitász folyamatosan gyűjti a használtruha- és háztartásieszköz-adományokat, amelyekből szerdánként tudnak a rászorulók szükség szerint válogatni. Visznek felajánlást más településekre, sőt, a határon túlra is, ám sok felhalmozott textília is marad. Ezek hasznosítására azt találták ki, hogy az ügyes kezű, horgolással foglalkozó önkéntesek kedves játékfigurákat készítenek, az eladásukból származó bevételt pedig jótékonysági feladatokra tudják fordítani, mint például élelmiszercsomagok összeállítása a nehéz sorsúaknak.

Megulesz Gabriella, a Pentele Katolikus Caritas elnöke tartott előadást

Egy vendégkiállítás is nyílt az altemplomban. Mint azt Megulesz Gabriella elmondta, a karitász kapcsolatban van Máramarossal és Kónya Mária, a Szent Tádé Egyesület elnöke felajánlotta, hogy bemutathatják itt is a Máramaros kincsei fotókiállítást az azonos című könyvvel egyetemben. Ezek a képsorok tulajdonképpen Erdély szépségeit tárják a közönség elé. A program folytatásában fellépett a Dunaújvárosi Vegyeskar, a hangverseny után pedig szentmise volt.

Az Ars Sacra Fesztivál időzítése nem véletlen, ezzel kapcsolódnak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programjaihoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában