közös felelősség

2021.09.14. 17:30

Megelőzhető a tragédia?

A múlt hét elején egy 16 éves fiú eltűnt, majd másnap holtan találták. Az iskolás fiatal a jelek szerint öngyilkos lett. Az összetört édesanya szerint a fiút a kortársai zaklatták, és halála előtti napokban az is elhangzott, hogy inkább a halál, mint az iskola. A történet borzalmas és tragikus, szülőként pedig megrázó és nagyon ijesztő. Mit tehetünk, hogy megelőzzük az ilyen katasztrófákat?

Török Tímea

Little boy standing alone and suffering an act of bullying while children mocking in the background. Sad young schoolboy standing on studio against blue background.

Minden év szeptember 10-én van az öngyilkosság megelőzésének világnapja. Mert a szakértők szerint megelőzhető, de összefogás és figyelem szükséges hozzá.

A WHO, az egészségügyi világszervezet adatai szerint évente minden percben véget vet valaki az életének. Magyarországon 25–30 ezer öngyilkossági kísérlet történik évente, naponta átlagosan hét. Tíz, öngyilkosságot elkövető emberből nyolc beszél a szándékairól, mielőtt végezne magával. Minden öngyilkosság szörnyű, de ha gyerek teszi, arra már szinte nincsenek is szavak.

A szekálás logikája egyszerű, nem szól másról, mint az alul-, felülkerekedési játszmáról Fotó: Freepick

Kazimir Ágnes pszichológus szerint minden öngyilkos menekül valami elől. Azt érzi és gondolja, hogy nincs menekvés, nincs megoldás, ő kevés egy adott, általa reménytelennek gondolt helyzet megoldására. Lehet ez anyagi kilátástalanság, szerelemvesztéses helyzetek, féltékenység, önvád, szorongás, szégyen, magány, veszteség, bosszú, figyelemfelhívás. Ez a legsötétebb magány. Egy folyamat. Épp ezért az öngyilkosságokat nem mindig, de igen gyakran megelőzhetik elég világos előjelek. Ha sokat beszél ilyesmiről, ha a halál kérdése gyakran foglalkoztatja, ha hangulatzavara van, ha alkoholt fogyaszt, ha szerhatás alatt áll, ha magányos, ha valami miatt zsarolhatónak érzi magát. Ha megváltozik a viselkedése. Magába zárkózik. Elajándékozza egyes tárgyait. Ezeket nem szabad bagatellizálni. Inkább feleslegesen aggódjunk, ezért a legjobb, ha szakemberhez segítjük. De hiába a legjobb szaksegítség, ha a környezet nem veszi komolyan az előjeleket. Ha valakiért aggódik, vagy öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai vannak, akkor mindenképp kérjen segítséget! Éjjel-nappal ingyen hívható a 116-123 lelki elsősegély-szolgálat.

Sokat segíthetnek olyan tematikus foglalkozások is, amelyek során a témavezetők segítségével megoldási stratégiákat mutatnak be gyerekeknek a zaklatással szemben. Egy ilyen konkrét példával a közösségi médiában találkoztam, ahol egy szociológus magyarázza el szituációs játékokon keresztül az iskolai szekálás, vagy ahogy a szakember nevezi, a domináns viselkedés működését. A videó tanúsága szerint ugyanis a könyörtelen ugratás logikája végtelenül egyszerű, és nem szól másról, mint alul- és felülkerekedési játszmáról.

Szintén a közösségi médiában olvastam arról, hogy egy iskola hogyan reagált – szerintem zseniálisan – erre a gyerekeket veszélyeztető katasztrófára. A gyerekekről – a tenyerükre írt idézetekkel – készített fotókkal álltak ki a zaklatás ellen. Ezek a feliratok olvashatóak a gyerekek tenyerén: „Nem bántom a másikat! Látlak téged! Tégy a gyűlölet ellen! Te is tehetsz ellene! Senki nem több a másiknál! A szavak is bántanak! Szeressük egymást! Mindannyian mások vagyunk! Beszéljük meg!”

A katolikus iskola hivatalos közösségi média felületén II. János Pál pápa szavaival kommentálta a fotókat: „Legyetek barátai azoknak, akiknek nincsenek barátai. Legyetek a családja azoknak, akiknek nincsen családja. Legyetek a társasága azoknak, akik kirekedtek minden közösségből.”

Tehát talán lehet esély a megelőzésre, sok – vagy azt remélem, hogy a legtöbb – esetben. Ha komolyan vesszük, ha figyelünk, ha beszélünk róla, ha segítünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában