oktatás

2021.09.07. 11:30

Már alapfokú művészeti iskolaként is működnek

A Gárdonyi-iskola bővítette, átalakította a képzési profilját, már alapfokú művészeti iskolaként is tevékenykedik ettől a tanévtől.

Molnár Emese

Fotó: Gárdonyi-iskola

A múlt héten már röviden említettük, hogy változott az iskola neve, 2021 szeptemberétől Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolaként (AMI) jegyzik a teljes nevét.

Az oktatási intézménynek eddig is szerves részét képezte a művészeti oktatás, gondoljunk csak a tánctagozatra. Emellett a Violin AMI és a Wesley-DaCapo AMI is szervezett olyan kulturális különórákat, mint például a tánc és a rajz. Szóládi Zoltán, a Gárdonyi-iskola igazgatója lapunknak elmondta, a diákok mindennapi életét nem befolyásolja ez a változtatás, de az intézmény számára több lehetőséget biztosít.

Az intézmény 2016-ban nyerte el az Örökös Ökoiskola címet, tavaly faültetési kezdeményezéshez is csatlakoztak
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az iskola fenntartója, a debreceni központú Hajdúdorogi Főegyházmegye vetette fel az ötletet a profil átalakítására, amelyhez a nyár során meg is kérték a szükséges engedélyeket. Nem szakadnak el teljesen a Violintól, de a Gárdonyi 80 fő számára biztosíthat alapfokú művészeti képzést: 60 főnek a tánc, 10-10 főnek pedig a zene és a grafika művészeti ágazatában. Ebben a tanévben még csak a táncos vonal indult meg, és a tervek szerint évről évre bővítenék a résztvevők számát, nemcsak az iskola diákjaival, hanem a külsősnek számító fiatalokkal, felnőttekkel egyaránt. A változás része az is, hogy a Violin pedagógusa, Tóth-Varga Zsuzsanna most elsődlegesen, főállásban a Gárdonyi-iskola tanári kollektíváját erősíti. A zene és a grafika területén még szükség lesz új pedagógusokra a jövőben.

Szóládi Zoltán arról is beszélt, hogy szeptemberben két elsős osztály indult náluk, mintegy negyven kisdiákkal. Velük együtt pedig összesen 238 tanuló kezdte meg a 2021/2022-es tanévet az intézményben.

A nyári szünetben az egyik legfőbb fejlesztési munkálat az épület érintésvédelmi és villámhárító berendezésének felújítása volt.

Nagy selejtezést is végrehajtottak, ezt a fenntartóváltás is esedékessé tette az előző esztendőben. Régi, már használhatatlan bútorokat, eszközöket, elektronikai, fém- és fahulladékot tudtak a megfelelő lerakókba helyezni, így több tanterem és raktári rész is felszabadult.

– Jó lenne, ha ezt a tanévet rendkívüli szünet és digitális oktatás nélkül lehetne végigtanítani – mondta az igazgató. Tavaly ünnepelhette az iskola a fennállásának negyvenedik jubileumát, ám a vírushelyzet miatt akkor elmaradt az ünnepi gálaműsoruk. Ezt most októberben szeretnék pótolni. Decemberben karácsonyi koncerttel készülnének a hátrányos helyzetű gyermekek számára, júniusban pedig egy AMI-évzárógálát szerveznének.

Fülöp metropolita atya és Dominek Ferencné
Fotó: HFE

Még egy hírrel büszkélkedhet a Gárdonyi-iskola, ugyanis egyik pedagógusuk, Dominek Zoltán Ferencné a Szent Gellért-díj ezüst fokozatát kapta meg a Hajdúdorogi Főegyházmegyétől. A szervezet minden évben díjazza a fenntartásában működő köznevelési és szakképzési intézmények azon dolgozóit, akiknek eredményes a pályafutása, példaértékű a teljesítménye, a személyes értéke, és az intézményi hitélet arculatát is erősíti. Mint azt a méltatásban írták, Dominek Zoltán Ferencné, Erika képesítés nélküli pedagógusként kezdte rendkívül gazdag, és szerteágazó pályáját. 1974-től szülőhelyén, Miskolcon képesítés nélküli óvodapedagógusként, majd Alsózsolcán képesítés nélküli tanárként foglalkozott a gyermekek oktatásával. 1985-ben megszerezte földrajz-testnevelés szakos tanári diplomáját, azóta folyamatosan képzi magát. 1981-től Nagykarácsonyban, 1982-től Ercsiben tanított, 1991-től pedig a Gárdonyi tanára. Pedagógusi munkájának alapvető jellemzői a hivatástudat, a gyermek- és szakmaszeretet, a következetesség, a közösségért érzett felelősség, és a tehetséges, illetve felzárkóztatásra szoruló tanulókkal való foglalkozásban elért eredményesség. Évtizedekig tevékenykedett ifjúságvédelmi felelősként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában