Iváncsa

2021.09.14. 19:00

Kiemelten fontos az elhasznált sütőolajok, -zsírok begyűjtése

Magyarországon a háztartásokban évente több tízezer liter sütőolajat és sütőzsírt használnak fel, mely egy része a lefolyókba, szemétgyűjtőkbe és a természetbe kerül.

duol.hu

Szabadegyháza, 2011. július 21. Elkészült bioetanolt tankol egy kamion a Hungrana Keményítõ- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. szabadegyházi gyárában, amely a bioetanol alapú üzemanyag legnagyobb hazai gyártója. A parlament 2011. július 5-i döntésének értelmében az E85-ös bioüzemanyag jövedéki adója a kormány által erdetileg indítványozott 12 forint helyett literenként 40 forint lesz. MTI Fotó: Kollányi Péter

Forrás: MTI

Fotó: Kollányi Péter

A többször felmelegített sütőolaj és sütőzsír rákkeltő és toxikus anyagokat tartalmaz, mely a háztartásból kikerülve hatalmas károkat okoz. A szennyvíztisztító-művekbe kerülve az olaj leterheli a rendszert, a tisztítás jelentős többletenergiát igényel és nagyobb igénybevételt eredményez. Dugulást okozhat, táplálja az élősködőket és patkányokat. Egyetlen liter használt sütőolaj 1 000 000 liter ivóvizet képes beszennyezni és fogyasztásra alkalmatlanná tenni. A csatornázatlan területeken gyakran a talajba kerül, ahol a talajflórát károsítja, a háztartási hulladék közé öntve növeli annak lebomlási idejét, az állati takarmányba kerülve a káros anyag visszakerül a táplálék-körforgásba. A használt sütőolaj sűrűbb gyűjtőpontos begyűjtése a hazai települések nagy részében még megoldatlan. A szelektív gyűjtési rendszer mentesíti a települési csatornahálózatot és a szennyvíztisztítókat a szennyező anyagtól, csökkentve ezáltal az önkormányzatok üzemeltetésre fordított kiadását is.

A használt sütőolaj és -zsír begyűjtése a hazai települések nagy részében még megoldatlan
Fotó: Iváncsa Község Önkormányzata

Az összegyűjtött olaj 100 százalékban újrahasznosításra kerül, a feldolgozás során bioetanol készül belőle. A környezettudatosság egyre nagyobb a lakosság körében, melyhez önkormányzatunk is igyekszik minden lehetőséget kihasználni és a lakosság szolgálatába állítani. Örömmel tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy szeptemberben aláírásra került a szolgáltatói szerződés, mely alapján az Iváncsai Mesepalota Művészeti Óvoda – Mini Bölcsőde épületének melegítő konyha felöli oldalára kihelyezésre került 1 db műanyag edény, a használt sütőolaj és sütőzsiradék gyűjtésére. A gyűjtés 240 literes, rendszeresen tisztított és karbantartott, kulturált megjelenésű gyűjtőben történik. Lezárt PET-palackban vagy zárt befőttesüvegben kell a gyűjtőbe helyezni az olajat, önteni nem kell, így, cseppmentes” a rendszer, nem áll fenn a kiömlés veszélye. Amint telnek az edények, a szolgáltató üres és fertőtlenített edényre cseréli azokat. További jó hír, hogy minden kilogramm begyűjtött anyag után – év végi elszámolással – 25 Ft támogatást utal át az Iváncsai Mesepalota Művészeti Óvoda – Mini Bölcsőde számlájára – tette közzé Iváncsa Község Önkormányzata.

Vezető képünk Szabadegyházán készült.

Az összegyűjtött, használt étolajból újrahasznosítás után bioetanol készül
Fotó: Kollányi Péter/MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában