fokozott figyelemmel

2021.09.14. 17:00

Itt a szüret, itt a mustgáz – vigyázzunk!

A különböző médiák rendszeresen felhívják az emberek figyelmét májusban a strandszezon kezdetén, mire vigyázzunk, mielőtt lubickolni kezdünk, szeptemberben pedig a szüreti időszak kezdete előtt a mustgáz veszélyeire. Ami érthetetlen, még szinte fel sem merül a téma, és mindkét területen megvan már az első áldozat.

Agárdy Csaba

20201017 Oszkó Pincetájházat avattak Oszkón – A Hegypásztor Kör 35. születésnapját ünnepelték Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Ami most aktuális, az a mustgáz, hiszen elkezdődött a szüret. A mustgáz elsősorban a kistermelőket, a kiskerteseket veszélyezteti a legjobban, hiszen a nagy gazdaságokban odafigyelnek a szabályok betartására. Először is tisztázzuk: mi is az a mustgáz?

A mustgáz a must erjedése során felszabaduló széndioxid, színtelen és szagtalan. A levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb, tehát a mélyebb területeken, például pincékben a föld közelében terül el, összegyűlik, a levegőt kiszorítja, ezáltal oxigén-hiányos állapotot teremt. Otthonunkban elsősorban a cukortartalmú növények és gyümölcsök erjedése során keletkezik, amikor a cukor elbomlik, etil-alkohol és szén-dioxid, vagy más néven mustgáz lesz belőle.

A szüreti időszakban veszélyes üzem a pince! Legyünk elővigyázatosak! Fotó: UT/VN

Az idén még nem hallottunk egy tragédiáról sem, Dunaújvárosban és a régióban pedig hosszú évek óta nem történt mustgázos haláleset.

A legjobban ott kell figyelni, ahol a pincék süllyesztettek, vagyis lépcsőn kell a présházból lemenni a pincébe. Dunaföldváron például sok ilyen présházat találhatunk. Ott, ahol a pince a présházból nyílik, vagyis egy szintben van a pince az épülettel, kisebb a kockázat. Ez jellemző az Adony szőlőhegyi présházakra. De persze bárhol is van pincénk, az elővigyázatosság nem árt. (Néhány éve olyan felfoghatatlan eset történt meg Zalában, hogy egy évtizedek óta borászattal foglalkozó család több tagja is egyszerre lett a mustgáz áldozata.)

Szóval elővigyázatosság. Én régimódi alkalmatossággal védelmezem magam, amit még apámtól kaptam. Ennek lényege, hogy egy körülbelül egyméteres rúd végére elhelyezek egy gyertyatartót, és mielőtt belépek a pincébe, az ajtóból benyújtom a rudat, és ha a gyertya lángja nem alszik el, akkor semmi gond, már vizslathatom a murcit, vagyis a forrásnak indult mustot. Bár ennek is van veszélye, mert a murci az ember szervezetében tovább forr, ezért elég könnyen fejbe száll.

Végül egy nagyon fontos adat: Magyarországon évente 40–50 alkalommal riasztják mustgázmérgezés miatt a tűzoltókat. A riasztások jelentős részénél azonban már nem tudnak segíteni, mert nagyon gyorsan létrejön a mérgezés, és beáll a halál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában