Dunaújváros

2021.09.15. 07:00

Hatékonyabb, modernebb, komfortosabb autóbuszok

Az autóbusszal közlekedők közül többen találkozhattak már a közelmúltban szolgálatba állított új járművekkel.

Molnár Emese

Fotó: LI

A Volánbusz Zrt. még augusztusban számolt be arról, hogy a Fejér megyei járműállománya 24 darab Credo Econell 12, szóló típusú autóbusszal fiatalodik tovább. Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. idén év elején írt ki közbeszerzési eljárást. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három autóbuszgyártó szállít több mint 500 környezetkímélő, dízelüzemű járművet a Volánbusznak 2022 elejéig. A közlekedési társaság célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények minél magasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése.

A több mint félezer új autóbuszból elsőként a Kravtex Kft. kezdte meg az új járművek szállítását: az első 150 darab Credo Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű jármű a nyár végéig szolgálatba állt országszerte. A modern járművek egy részével az utasok először a megyeszékhely helyi közlekedésében találkozhattak, majd jöttek újabb helyközi járatok a többi között a bicskei, sárosdi útvonalakon. Ezek a 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB-csatlakozóval rendelkeznek. A járműveket a minél kevesebb károsanyag-kibocsátással járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6 D előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

Városunkban is láthatjuk már az új buszokat, helyközi járatként működnek
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében (augusztus végéig) 1401 új és újszerű autóbuszt állított forgalomba. Tavaly ősszel jelentették be például, hogy Dunaújvárosban kilenc fiatalabb busz erősíti a helyi járatok közlekedési rendszerét. A társaság 2021-ben 1665 busz beszerzésére indított közbeszerzési eljárást, ebből (az eljárások sikere esetén) várhatóan közel 700 jármű az év végéig meg is érkezik.

A helyközi járatokon több menetrendi változás lépett életbe 2021. szeptember 1-jétől, köztük vannak olyanok, amelyek közvetlenül érintik városunkat. A Volánbusz tájékoztatója alapján a Dunaföldvárról 16.20-kor Dunaújvárosba induló járat 10 perccel később, 16.30-kor indul. A Dunaújvárosból 17.00-kor Dunaföldvárra induló járat 10 perccel később, 17.10-kor indul. A Volánbusz városunkban idén is csatlakozik az autómentes naphoz, és a hivatali tájékoztató alapján ennek részeként szeptember 22-én ingyenes közlekedést biztosítanak a helyi járatokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában