Egészségügy

2021.09.08. 17:30

A járvány miatt tavaly kevesebb volt a transzplantációk száma

Fejér megyéből nyolc jelentés érkezett potenciális szervdonorról, ebből hat esetben valósult meg donáció – ez derül ki az Országos Vérellátó Szolgálat Transz­plantációs Igazgatóságának tavalyi beszámolójából.

Molnár Emese

20200122 Szeged Prof. Dr. Barzó Pál idegsebész agyműtétet végez SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika hibrid műtőjében. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Elkészítették a hazai szerv, szövet, őssejt adományozásáról és átültetéséről szóló 2020-as évi szakmai beszámolót. Az egészségügy ezen részegységét is érintette a világjárvány, mert mint azt dr. Mihály Sándor transz­plantációs igazgató vázolta, hét olyan eset volt, amikor a szervkivétel igazolt koronavírusos fertőzés vagy annak gyanúja miatt hiúsult meg. Nehezebb volt a potenciális donorok felismerése, jelentése, kevesebb lett a transz­plantációk száma. Ám ez nem a betegbiztonsági kérdéseken múlt, a fő akadálya az volt, hogy a világjárvány miatt egyre több beteg igényelt kórházi ellátást, az intézmények pedig a Covid-betegek ellátására összpontosítottak, erre fordították elsődlegesen az intenzív betegellátó kapacitásaikat.

A beszámolóból kiderül, hogy 2020-ban 42 kórházi intenzív osztályról összesen 158 jelentés érkezett elhunyt potenciális szervdonorról, ebből összesen 111 donáció valósult meg. Ezenkívül 30 esetben történt transzplantációs célú szervkivétel élő donorból (ez mind veseátültetés volt). A pandémia negatív hatását szemlélteti a többi között az az adat, hogy 2019-ben 252 jelentés érkezett, amelyből 180 donáció valósult meg, az elmúlt tíz év távlatában pedig 2014-ben történt a legtöbb, összesen 203 donáció. Bár tavaly csökkent a statisztika, de ekkor lépte át a 11 ezret a hazai szerv­átültetések száma.

A szervek átültetés céljából történő, valamint az emberi felhasználásra szánt szövetek és sejtek rendelkezésre bocsátását jelenti a szervadományozás, a szervdonáció fogalma.

2020-ban 111 esetben valósult meg életmentő szervdonáció hazánkban

A Szent Pantaleon Kórház a kezdetek óta csatlakozott az országos donorprogramhoz. A dunaújvárosi intézmény tartott már tudományos értekezletet ebben a témában, erről írtunk is néhány évvel ezelőtt. Dr. Németh Zoltán, a dunaújvárosi kórház aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosa szervdonációs koordinátorként képviseli az intézményt a programban. Mint azt akkor vázolta, a donorgondozás folyamata az agyhalál észlelésével, annak igazolásával, majd megállapításával veszi kezdetét. Utána még számos vizsgálat szükséges ahhoz, hogy kiderüljön a donor alkalmassága.

Rendkívül szomorú és érzékeny ez a téma azért, mert az egyik oldal gyásza a másik oldal esélyét jelenti az élethez. Nyomasztó belegondolni abba, hogy a szervdonorok között bizony gyermekek is vannak. Tavaly három olyan esetet jelentettek, ahol a donor 10 év alatti gyermek volt, a 11–20 éves korosztály közül négy, a 21–30 évesek közül tizenkettő, a 31–40 évesek közül tizennyolc, a 41–50 évesek közül harminchét, az 51–60 évesek közül negyvenöt, a 61–70 évesek közül harmincöt, amíg 70 éves kor felett négy esetet jelentettek. Ezek közül a legfiatalabb szervdonor mindössze 2 éves, amíg a legidősebb 73 éves volt.

Megyénkből nyolc potenciális donorról érkezett jelentés, ebből hat szervkivétel valósult meg: egy a dunaújvárosi kórházból, öt pedig a székesfehérvári intézményből. Négy orvostudományi egyetemi klinika (Budapest, Debrecen, Pécs és Szeged) jogosult a vesék kivételére, Magyarországon 2020-ban 174 vesekivétel és 108 vesebeültetés történt magyar elhunyt donorból származó szerv felhasználásával, és további hatvannégy vesét ültettek be az Eurotransplant területéről származó donorok felhasználásával.

Máj tekintetében a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikának van kizárólagos jogosultsága a szerv kivételére és beültetésére. Tavaly hatvankilenc májat távolítottak el magyar donorokból transzplantációs céllal. Ezek közül negyvenkettőt, valamint az Eurotransplanton keresztül érkező nyolc szervet ültettek be magyar betegekbe. Az Eurotransplant területén huszonöt máj átültetése valósult meg magyar donorból. A Semmelweis Egyetem Szív- és Érgyógyászati Klinika harminckilenc, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központ hat szív átültetését végezte el tavaly harminchárom magyar és tizenkét Eurotransplantból származó donorszervvel.

A hazai várólistán szereplők többségének vesére lenne szüksége
Fotó: Frank Yvette FY/Délmagyarország

Hasnyálmirigy eltávolítása és beültetése összesen hat esetben történt hazánkban. Tavaly szeptemberig egy bécsi központtal együttműködésben végzett tüdőkivételt a Semmelweis Egyetem, de azóta önálló intézményként számolnak vele az Eurotransplantban. 2020-ban harminchárom tüdőkivétel történt magyar donorból, és tizenhét átültetést történt Magyarországon.

Tavaly év végén összesen 1361 beteg volt a szervtransz­plantációs várólistákon, túlnyomó többségük (1105) vesére várt. A dunaújvárosi kórház ellátási területén huszonhárom vesebeteg szerepelt a listán, viszont a dialízisállomás tavalyi adataiban nem mutattak szervtranszplantált számot. A donációról szóló hazai jogszabály a feltételezett beleegyezés elvéről rendelkezik, tehát ha valaki nem rendelkezik tiltakozó nyilatkozattal, akkor halála esetén potenciális donornak tekinthető. Ez azt is jelenti, hogy az elhunyt kiskorúak kivételével a hozzátartozók beleegyezése nem szükséges, viszont a legtöbb esetben az a gyakorlat hazánkban, hogy a kezelőorvos az agyhalál tüneteinek észlelése után felveti a szervadományozás lehetőségét a családtagoknak. Az OVSZ által működtetett Nemzeti Szerv- és Szövetdonációs Tiltakozások Regiszterében 962-re emelkedett a tiltakozó nyilatkozatok száma az év végére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában