„Kívül még jó a máz, de belül rohad rég”

2021.08.05. 11:30

Van képük hozzá! Mindez nem önazonos a várossal

Hogy, hogy nem DVG feliratú munkásruhába öltözött emberek gazolták az üres virágágyásokat a Martinász szobor környékén szerdán. Nem állítjuk, hogy a témában a minap megjelent cikkünk hatására, meg mindegy is, hogy miért, ha már virágosítás nincs, legalább gazolás legyen. De most nem erről lesz szó, hanem arról, hogy az önkormányzat nevezett a Virágos Magyarországért versenyre. Nem viccelünk, tényleg.

Brousil Csaba

2021.08.04. Dr. Molnár László Emlékpark a DUnaújvárosi Egyetem előtt Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Gyorsan különböztessük meg a dolgokat az esetleges félreértések elkerülése érdekében. Van a Virágos Dunaújvárosért verseny és van a Virágos Magyarországért elnevezésű. Előbbivel mint versennyel vagy felhívással részleteiben nem kívánunk foglalkozni. Hacsak annyit nem említünk meg, hogy Pintér Tamás polgármester a hivatalos Facebook-oldalán a lakók által telepített és gondozott kis kertekről mutogatva képeket zengte, hogy milyen szép, ha virágos a város. Mi megírtuk, hogy szép lenne, ha az lenne, de nem az. Legalábbis a nagy terek idén mind kopárok, sivárak. Egyet kivéve.

Nekünk is tetszik a kertészek munkája, azonban ez nem reprezentálja a város egészét
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Ez a Dr. Molnár László Emlékpark, amely a Dunaújvárosi Egyetem előtti frekventált területen fekszik. Ez a terület valahogy beakadhatott a városvezetésnek, hiszen Mezei Zsolt alpolgármester épp itt tartott virágosítási témában sajtótájékoztatót tavaly májusban. Akkor azt mondta, hogy fontos dolog a városi virágosítás, és hogy virágokat és „szemnek tetsző dolgokat” ültettessenek város­szerte. Az önkormányzat hivatalos honlapján megjelent tájékoztató szerint „az emlékpark teljes területe 9127 m2, amelyből 7900 m2 intenzíven fenntartott gyepterület, 170 m2 virágágyás és 240 m2 felületű dísztó...

A zöldterület intenzíven fenntartott, öntözéséről automatizált rendszer gondoskodik. A gyepet kéthetente nyírják, a virágágyások ősztől tavaszig változó színű és fajgazdagságú kétnyári, tavasztól őszig egynyári növénykompozíciókkal díszítenek, a cserjefelületek változatos színükkel és textúrájukkal teszik kellemessé a környezetet.” Még azt is számontarják, hány darab évelő növény és hány darab ilyen-olyan fa, cserje van a területen.

És ezzel a kis ékszerdobozzal indul a város a Virágos Magyarország versenyben. Megteheti, hiszen a verseny honlapja szerint: „A rendkívüli helyzetre való tekintettel idén a pályázók tematikus nevezésekkel is részt vehetnek a megmérettetésen – akkor is pályázhatnak, ha csak egy parkot, teret, iskolaudvart szeretnének bemutatni.”

És itt azon van a hangsúly, hogy csak egy. Vajon miért nem a Martinász szobor terével, vagy a rendelő előtti placcal, netán a „városházi körforgóval és környezetével indulunk? Vagy miért nem az összes városi köztérrel? A Pokolgép zenekar egyik slágere jut eszembe válaszként: „Kívül még jó a máz, de belül rohad rég”.

Véleményünk szerint ez az egész felhajtás a képmutatás csimborasszója ezzel a versenyen való indulással, de azt meg egyenesen a képmutatás kirakodóvásárának tartjuk, hogy a lakókat még arra is buzdítják, hogy szavazzanak a Legvirágosabb úti cél szavazáson a helyi emlékparkra a Facebookon. Mindenki látja, mi folyik itt, illetve azt, hogy mi nem – nem értjük, kit néznek hülyének...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában