allergia

2021.08.04. 14:00

Szigorúbb lett a szabályozás a parlagfű elleni védekezésben

A parlagfű virágpora országszerte megjelent a levegőben, de a koncentrációja jellemzően még az alacsony tartományban található, ezért egyelőre legfeljebb csak enyhe tüneteket okozhat – írja az egész ország területét monitorozó, a parlagfűpollen riasztási rendszer honlapja, a polleninformaciok.nnk.gov.hu portál.

Brousil Csaba

A parlagfű hazánk leggyakoribb gyomnövénye, amelynek virágpora több allergiás megbetegedés kiváltója, mint az összes többi allergén növényé együttvéve. Az allergia jelentősen befolyásolja a mindennapi életvitelt, csökkenti a teljesítőképességet, ezért a parlagfű-mentesítési feladatokat kiemelten komolyan kell venni – írta társlapunk, a bama.hu portál. Nincsen ez másképp megyénkben sem.

Sokak életminőségét rontja nyáron a parlagfű pollenje
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Fejér Megyei Kormányhivatal hivatalos honlapjának tájékoztatása szerint a földhasználók jogszabályban foglalt kötelezettsége, hogy megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig, a fagyokig fenn kell tartaniuk. Amennyiben ezt nem teszik meg, bírságra és jelentős költséggel járó közérdekű védekezés – kényszerkaszálás – elrendelésére számíthatnak. Az idei évtől szigorúbb lett a jogszabály, mert 30 százalékot meghaladó fertőzöttség esetén kultúrnövénnyel együtt el kell rendelni a közérdekű védekezést, függetlenül a kultúrnövény állapotától. Ez azt jelenti, ha például egy napraforgótáblában 35 százalék parlagfű-borítottság található, le kell vágatni napraforgóval együtt, és a gazda kártalanításra nem tarthat igényt, ezzel szemben bírságra és a közérdekű védekezés költségére számíthat. A szigorításra allergiában szenvedő honfitársaink védelmének érdekében volt szükség.

Dr. Sziebert Gergely, a Fe­jér Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály főosztályvezetője elmondta, hogy a hatóság idén is nagy erőket mozgósít a parlagfüves területek felderítésére, ennek keretén belül több alkalommal sor kerül a korábbi években már bizonyított, nagy hatékonyságú légi felderítésre is. Ennek kapcsán a megye mezőgazdasági területeinek túlnyomó többségét ellenőrzik a szakemberek. „A légi felderítés lehetőséget ad arra, hogy a legeldugottabb földrészletek is szem elé kerüljenek” – olvasható a megyei kormányhivatal honlapján. Mint írják: Fejér megye parlagfű-fertőzöttsége az országos átlagnál kedvezőbb.

Információink szerint a légi felderítéseket szeptember közepéig végzik majd, megyénként többórányi repülési idővel, a kormányhivatal által meghatározott területeken.

Amennyiben mégis olyan helyzet állna elő, hogy állampolgári bejelentésre van szükség, az többféle módon is megtehető. A bejelentés történhet elektronikus úton az erre a célra szolgáló Parlagfű Bejelentési Rendszer (PBR) felületen. A PBR mobiltelefonos applikációval is működik – olvasható a Fejér Megyei Kormányhivatal honlapján.

Parlagfűlekvár

A parlagfűallergiával nagyon sokan küszködnek, a gyógyszereket nem mindenki bírja, egy részük majdhogynem leszedálja az embert. Van viszont egy magyar újdonság, a parlagfűlekvár. Parlagfűből először Csubák Mária debreceni vegyészmérnök és férje készített lekvárszerű terméket. Szerintük jótékony hatással bír az emberi szervezetre, a többi között kiválóan lehet vele kezelni az allergiás panaszokat is. Persze vannak egyetemi kutatók, allergológusok, akik szkeptikusok parlagfűlekvár-ügyben. Leginkább azért, mert nincs mögötte tudományos kutatás, nincsenek tényleges adatok a hatásosságát illetően. Az viszont tény: kereskedelmi forgalomban vásárolhatjuk, akik használják, azok pedig csak jót mondanak róla, igencsak hasznosnak tartják.

Vagyis: ahogy a Süsü, a sárkányban a sárkányfűárus mondja: sárkány ellen sárkányfű?

Agárdy Csaba

 

Ezek is érdekelhetik