Rácalmás

2021.08.25. 17:30

Schrick István: „Három okból is ünnepelhetünk Rácalmáson”

Az elmúlt évben sajnos nem kerülhetett sor arra, hogy a városka lakói együtt ünnepelhessenek augusztus 20-án, ezért idén sokszínű és nagyszabású programkínálattal készültek a nemzeti ünneppel egybeeső rácalmási napra a szervezők a Jankovich-kúriában.

Török Tímea

A rendezvény protokolláris részére délután került sor. Dr. Györe Andrea jegyző köszöntője, a kenyérszentelés és -szegés ceremóniája után Schrick István polgármester tartotta meg ünnepi beszédét:

– Ma három okból ünnepelhetünk Rácalmáson. Szent István majd´ négy évtizedes uralkodása alatt egy stabil, biztonságos országot épített. Ezt az is bizonyítja, hogy 1000 év múlva is a helyén van, és ma is itt lehetünk, és együtt ünnepelhetjük az államalapítást. A mai rendezvény egyúttal az új kenyér ünnepe is, ilyenkor az új búzából készült, megszentelt kenyérből eszünk. Végül nekünk, rácalmásiaknak van még egy különleges okunk az ünneplésre. Hiszen 2009-ben, ezelőtt tizenkét éve lett településünk város. Sokan akkor talán úgy gondolták, hogy ez egy megelőlegezett bizalom Rácalmásnak. De azóta sok minden történt. Ma már telt házas a bölcsődénk, az óvodánk, lassan elfogynak az építési telkek, és új utcák nyitásáról kell gondoskodnunk, és évente átlagosan mintegy hetven fővel nő a lakosság lélekszáma. Ezekért az eredményekért nagyon sokan dolgoztak, dolgoznak, és őket, akik különösen sokat tesznek értünk és a településért, szeretnénk itt, a városnapon a nagy nyilvánosság előtt elismerni, és megköszönni a munkájukat – mondta el beszédében Schrick István. Ezt követően a polgármester átadta az elismeréseket és dr. Györe Andrea jegyző elmondta a méltatásokat.

Dr. Sárközi Ferenc posztumusz díszpolgári címét a lánya vette át
Fotók: Török Tímea

Dr. Sárközi Ferenc Rácalmás Díszpolgára posztumusz címet kapott Rácalmás Város Önkormányzat Képviselő-testülete egyhangú döntése alapján a rácalmási emberek gyógyítása, a helyi közösség formálása és az egészségügyi ismeretek terjesztése érdekében kifejtett több évtizedes munkája elismeréseként. Dr. Sárközi Ferenc 1931 és 1977 között, 46 esztendőn át volt Rácalmás egyetlen községi orvosa. Hatalmas körzetébe számtalan puszta és tanya tartozott. A napi rendelés mellett a sürgősségi esetek ellátása, a szülések levezetése, fogászati kezelések, csecsemők, kisgyermekek vizsgálata, fejlődésük ellenőrzése, a szegényház működésének ellenőrzése is a feladatai közé tartozott. Sebészként kisebb műtéteket is végeznie kellett.

A nap 24 órájában szolgálatban volt. Hosszú éveken keresztül még szabadságra sem mehetett, mert nem tudták helyettesíteni. A második világháború alatt egy pincében gyógyította a falu lakóit, és a sebesült katonákat. A beköszöntő békeidőben felvállalta a vöröskeresztes mozgalom irányítását. Feleségével, Rózsi nénivel hangulatos jótékonysági bálokat és színielőadásokat szerveztek. A takarítási akciók, a Tiszta udvar, rendes ház mozgalom elindítása, a falu első közparkjának, a Vöröskereszt-kertnek a létrehozása hozzájárult a falu képének szebbé válásához. Dr. Sárközi Ferenc nagy tudású és tekintélyű, köztiszteletnek örvendő ember volt, akire szeretettel gondol Rácalmás idősebb nemzedéke. Emlékét utca őrzi Rác­almáson.

Veress János posztumusz díszpolgári címét felesége vette át

Szintén Rácalmás Díszpolgára posztumusz címet adományozott az önkormányzat Veress Jánosnak a település érdekében kifejtett példaértékű, önzetlen és szolgálatkész munkája elismeréseként. Veress János ez év tavaszán hirtelen hagyta itt szeretteit és szeretett települését, Rácalmást, amelyért oly sokat tett. Az igazi értékek, mint az önzetlenség, a segíteni akarás, a tudás, az egyenesség és a becsületesség jellemezte őt. Ezek voltak azok, amit a rácalmásiak Veress Jánosban megláttak, amikor 1998-ban önkormányzati képviselővé választották. Három cikluson át töltötte be ezt a tisztséget. Tagja volt a falu-, majd városvédő egyesületnek, vezette a szociális bizottságot, számíthatott rá az énekkar, irányította a sportegyesületet, ügyvezetője volt az önkormányzati tulajdonú cégnek, és a német dransfeldi testvérkapcsolat egyik alapítója és aktív résztvevője volt. Unokái így fogalmaztak: „túl sok szeretetet adott, és a szíve belefáradt”.

Szalai Árpádné Ilike a Rácalmásért kitüntető oklevéllel

Rácalmásért kitüntető oklevélben részesült a településen élők érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Szalai Árpádné. Ilike férje mellett, a háttérből segítette az országos hírű Tökfesztivál és Almavirág fesztivál megszervezését és lebonyolítását, adminisztrálta és koordinálta a Városvédő Egyesület ügyeit. Feladatát képezte a színpadi műsorok megszervezése, kapcsolatot tartott az árusokkal, az önkéntesek munkáját összefogta. Fiatalos lendülettel honlapot szerkesztett, videót vágott. Férje, Szalai Árpád által írt könyvekhez végezte és jelenleg is végzi a helytörténeti kutatásokat, gépeli a szövegeket a cikkekhez, könyvekhez. Ilike a sokrétű tevékenységével jelentősen hozzájárult a civil szervezet és ezen keresztül a település sikereihez.

A közművelődés és kultúra területének támogatása érdekében végzett több évtizedes kiemelkedő munkája elismeréseként Szujer János részére Rácalmás Közszolgálatáért kitüntető oklevelet adományozták.

Schrick István adja át Szujer Jánosnak az oklevele

Szujer János a méltatásban elhangzottak alapján az általános iskolában 1992-ben kezdett el dolgozni és 5 éven keresztül élelmezésvezetői munkakört töltött be. Munkáját precízen, odafigyeléssel végezte. Jó kolléga volt, szívesen részt vett a közösség eseményein, közben kislányát, Orsit nagy szeretetben és odafigyeléssel nevelték feleségével. 1997-ben került a helyi művelődési házba, majd 2021. augusztus 1-től a Rácalmási Rendezvényközpont és Sportcsarnokban fogadja és irányítja az önkormányzati intézménybe érkezőket. János a városnap és az országos hírű tökfesztivál „háttérmunkásaként” hosszú évek óta részt vesz azok lebonyolításában, ezért a város képviselő-testülete elismerésben részesítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában