halimádók

2021.08.09. 17:30

Rekordot döntöttek a snecizők és a halászlét főzők egyaránt

Kisapostagon, a Bárka vendéglő melletti Duna-parton szombaton halászléfőző- és snecifogóversenyt rendeztek. Az esemény már a huszonkettedik volt a sorban, igaz, a snecifogás „csak” nyolcéves múltra tekint vissza.

Agárdy Csaba

Fotó: Ihasz Martin

Már kora délelőtt benépesedett a Bárka vendéglő melletti Duna-part. Volt, aki snecizett, volt, aki halászlét főzött, volt, aki a kifogott sneciket egy haltálon helyezte el, és indult el vele a hivatalosan hálászléfőző és egyéb halételek készítésének viadalán.

Wábel Dávid a snecivel

Nagy Attila, Kisapostag polgármestere a „rajt” előtt elmondta: – A halászléfőző versenynek régi hagyománya van a településen, korábban a labdarúgópályán tartottuk meg. Nyolc évvel ezelőtt többen összedugtuk a fejünket, azon gondolkodtunk, hogyan lehetne ezt az eseményt kicsit színesíteni. Ekkor jött az ötlet, rendezzünk snecifogó-versenyt is. Mivel a snecit a Dunából kellett kifogni, ezért értelemszerű volt, hogy a halászléfőző-versenyt is levisszük a sportpályáról a Duna-partra.

Győri László, a Csecse Team „vezérevezőse”. Övék lett a fődíj

Az idén egyéb halételeket is lehetett készíteni, külön érdekesség volt, hogy az egyik versenyző az általa kifogott sneciket sütötte meg, és tálalta a zsűri elé. Ez az esemény évről évre népszerűbb, az idén mind a halászléfőző-, mind a snecifogó-versenyre huszonhat nevezés érkezett, és ez rekordnak számít.

A snecifogó versenyen huszonhatan indultak

Az idei esemény szervezőit a Jóisten is megsegítette, hiszen az utóbbi időben tapasztalt hőség és a majdhogynem rendszeresen visszatérő viharok szombaton Kisapostagot megkímélték. A hangulat remek volt, ehhez persze az is kellett, hogy az elhivatott és nagyon lelkes csapatok munkáját mindenhol segítette valaki némi sör, fröccs, vagy pálinka felszolgálásával.

Tauz Zétény és az ő pici hala

A Dunaújvárosi Hírlap stábja szakavatott szemmel próbált látogatást tenni a halászléfőzők között, és mint az eredményhirdetés után kiderült, jó érzékkel szólaltattunk meg két csapatot is, ugyanis az egyiküké lett a fődíj, a másik társaság pedig a halászléfőzők között lett második. (Idegenbeli győzelem született, hiszen mind a két csapat dunaújvárosi volt.) A Győri László vezette Csecse Team harcsa-ponty filézett vegyes halászlét készített, méghozzá egy huszonöt literes üstben.

Érdemes volt jól teljesíteni szombaton Kisapostagon, hiszen a legjobbak díjazásban részesülhettek

Csapatuk tíztagú volt, mindenki alaposan kivette a munkából a részét. Győri László nem avatott bele minket a szakmai titkokba, csak annyit árult el, hogy a halászléjük sava-borsa a Kalocsa melletti Dusnokról származó őrölt pirospaprika. Az biztos, hogy jó úton haladnak, hiszen a dr. Simon Tamás, rendőr dandártábornok vezetésével működő Szabadtűzi Lovagrend vándordíját ők kapták meg, amelynek tagságát a gasztronómia különböző területein nagyot alkotó mesterszakácsok, séfek, főzőmesterek alkotják. Ez kötelezettséggel is jár, jövőre is indulniuk kell, meg kell védeniük a címüket.

Jó halászlé nem létezik kiváló minőségű őrölt pirospaprika nélkül. Minden induló tisztában volt ezzel az alapigazsággal

A Csecse Team szomszédjában alkotott az Egyszerűen Béláim halászléfőző brigád, ők paszírozott, úgymond szegedi módon készített pontyhalászlével rukkoltak elő. A Vajda Tibor vezényelte csapat huszonkét literes bográcsban készítette el remek ételét, amellyel a Béláim a második helyet szerezték meg a halászléfőzők között. De ne csak a legjobbakról emlékezzünk meg: pontyhalászlét készített a Kisapostagért Baráti Kör nyolc kiló halból, passzírozva, ikrával.

Az eredményhirdetésen Nagy Attila, Kisapostag polgármestere (bal szél), Varga Gábor országgyűlési képviselő és a zsűri

A Mityusz-csapat volt talán a legnagyobb létszámú, ők egy húsztagú baráti kört alkotnak. Rendszeresen főznek, és soha nem hagyják ki azt, hogy a tagok névnapjain mindig előrukkoljanak valami ételkülönlegességgel. Az eseményen ott volt az akasztói Kastély Attila is, aki legutóbb halászléfőzésben Kárpát-medence bajnoka lett. Ezúttal ő készítette a közönségételt, vagyis azt a halászlét, amelyből bárki vásárolhatott.

Az Egyszerűen Béláim főszakácsa, Vajda Tibor. Mögötte a csapat kommunikációs igazgatója, Molnár Tibor

Az a közönség vásárolhatott, amely szép számmal jelent meg a Duna-parton, hiszen a snecifogó- és főzőversenyekkel nem ért véget még a nap, este a Fun Company és a Ladánybene 27 koncertje várt a nagyérdeműre, majd az egész napos családi szórakozást egy látványos lézershow zárta le.

Eredmények.

Egyéb halételek: 1. Varga György, 2. HOFESZ, 3. Daróczi Team.

Horgászverseny: 1. Varga György.

Különdíj: Szilágyi István a legkülönlegesebb halétel.

Halászlé: 1. Barber Team, 2. Egyszerűen Béláim, 3. Bajai csapat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában