Művészeti oktatás

2021.08.31. 14:00

Negyedszázada indult el az oktatás a Violinban

Dunaújváros A Violin Alapfokú Művészeti Iskola idei tanéve éppen a 25., és ennek kapcsán abban reménykednek, hogy a végén nagyszabású élő gálákkal, koncertekkel, előadásokkal ünnepelhetik meg. Nem pihentek a nyáron sem, és bőven vannak terveik a következő időszakra is. Puskásné Radnó Ágnes igazgatót kérdeztük.

Balla Tibor

Fotó: Kalman Karoly

– Óriási fejlődésen mentünk keresztül, az iskola mára már tíz telephelyen várja a művészetek iránt érdeklődő növendékeit. Rácalmáson zenei tanszakon (furulya, fuvola, gitár, zongora), Pusztaszabolcson zongora, dráma, színművészet, festészet, Sárbogárdon zenei (oboa, fuvola, klarinét, furulya, trombita, dob, gitár, zongora, szintetizátor) és festészet, Cecén zongora, Dunaújvárosban pedig fuvola, néptánc, modern tánc, kortárs­tánc, színművészet tanszakon várjuk a beiratkozókat. Tavaly több mint 500 tanuló fejezte be a tanévet, bár a pandémia idején mi is csak online oktathattunk. Reméljük, hogy az új tanévben már hagyományos módon folytathatjuk, és újra részt vehetünk versenyeken, fesztiválokon, a város és környéke kulturális életében.

– Jól gondolom, hogy a táncosok nem pihentek a nyáron?

– A néptánc tanszak aktívan töltötte a nyarat. A legidősebbek, az ifjúsági csoport a tanév­záró rendezvényen újra színpadra állította a Pentelei kecskemesét. Ezután a Turóczi Rita és Suplicz Mihály vezette csoport Rétimajor felé vette az irányt, ahol háromnapos megfeszített, jó hangulatú munka várt rájuk a tánctáborban, aminek komoly tétje volt. Meghívást kaptak a tördemici néptáncosoktól, fel kellett ­készülni egy félórás műsorra. Az eredmény nem maradhatott el, a nyár közepén mintegy száz néző előtt mezőföldi, kalocsai, sárközi, Küküllő menti és kalotaszegi táncokat vittek színpadra Hegymagas község főterén. A műsort közel egyórás élőzenés táncház követte, ahol a két tánccsoport felváltva mutatta be néptánckultúránk gyöngyszemeit. Augusztus 31-én egy táncházas, kézműves foglalkozással egybekötött nyitott nappal és tagtoborzóval várunk minden néptánc iránt érdeklődőt a Kallós Dezső utcai, gyönyörűen felújított próbatermünkben. Lehetőséget biztosítunk 6 évestől a 18 éves korig, hogy csatlakozzanak hozzánk. Legnagyobb örömünkre Pásztor Máté kiváló táncos és tanár újra erősíti szakmailag elismert tanári karunkat. A későbbiekben is lehet csatlakozni, egész évben nyitott próbatermekkel várjuk a növendékeket. Meghívást kaptunk a rácalmási tökfesztiválra, ott leszünk az Alsó-Duna-parton a Szent Mihály-napi tűzugráson, és ősszel elindítjuk a táncházi programunkat a Baracs Néptáncegyüttessel közösen. Ezt az élőzenés táncházi rendezvénysorozatot a Csoóri Sándor Program keretében az EMMI támogatja.

Több mint 500 tanuló fejezte be a tanévet, bár csak online oktattunk

– A modern tánc tagozat is aktív volt?

– Mivel a Nagy Noémi Katalin által vezetett modern tánc és zumbacsoportokban mindenki 14 év alatti, őket csak két hónapra érintette a leállás, de ez is eléggé megviselte a gyerekeket. Talán ezért idén még nagyobb létszámban jelentkeztek a nyári táborokba. Három turnust tartottunk. Volt teljesen kezdő tábor óvodásoknak és alsósoknak, középhaladó a néhány éve járó alsósoknak és haladó a felsősöknek. Ez turnusonként 16-20 főt jelent, azaz közel 60 gyereket mozgattunk meg a nyáron. Élvezték az edzések mellett a vizes programokat, a vízipisztolycsatát vagy az élményfürdőzést. Idén új helyszínen, a Kallós Dezső utcai telephelyen voltunk, és a helyi kalandparkot is beiktattuk a programok közé. Részt vettünk a Játékfesztiválon is a közelmúltban, és szeptember 9-én nyílt napot is tartunk majd.

– Már csak egy tánctagozatról nem beszéltünk.

– A Kálmán Károly vezette No Control Dance Group hiphoptánccsoportban 1998 óta, már több mint 20 éve dübörög a hiphop. A pandémia miatt a fellépések helyett videóklip-forgatásokon, csapatfotózáson vettek részt a táncosok és online órákon. A nyáron intenzív workshopokon frissítették a tánctudásukat. A No Controlnál az oktatásra, az utánpótlásképzésre is nagy hangsúlyt fektetnek. Akár hobbiként, akár komolyan szeretne valaki foglalkozni a hiphoptánccal, a No Control-tánc­iskolában mindenki megtalálhatja az ideális utat.

A No Control tagjai online órákon sajátították el a mozgásanyagokat, táncokat
Fotó: Violin

– Folytatódik a színművészeti oktatás a városban?

– Igen, a Polgár Lilla, Gasparik Gábor páros mellett Molnár Stefánia is hadrendbe állt nálunk. Utóbbi a következőképpen látja a tagozatot: „A Violin előképzős dráma osztályában a gyerekek belekóstolhatnak az előadó-művészet világába. A tavalyi tanév során fontos alapok elsajátítása mellett koncentrációs és csapatépítő játékos feladatokon át fejlődtek, és mindegyikük megcsillogtathatta tehetségét. Ez a következő tanévben sem lesz másképp; már komplexebb feladatok és minijelenetek bemutatása vár rájuk. Mindegyik gyerek különleges a maga nemében, és amellett, hogy csapatban remekelnek, külön-külön is igazi gyémántok.” Nyáron ők is a Kallós Dezső utcai telephelyen táboroztak két turnussal, nekik is ez volt már az ötödik táborozó évük. A tanévben ismét a Bartók ad otthont az oktatásnak, amire 6 és 21 év között várják a tanulókat. Nekik szeptember hetedikén lesz a felvételijük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában