figyelmeztető előrejelzés

2021.08.01. 14:35

Frontátvonulás várható heves zivatarokkal, akár zivatarrendszerrel

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján jelentősebb szél és zivatar várható térségünkben.

duol.hu

Fotó: Shutterstock

A nap második felében északnyugat felől hidegfront vonul át felettünk. A front előtt és a fronton sokfelé alakul ki zivatar. A déli órákig ezeket inkább csak intenzív csapadék (5-25, néhol esetleg > 25 mm), átmeneti szélerősödés (45-70 km/h) és jégeső (jellemzően < 2-3 cm) kísérheti. Már ezek a zivatarok is rendszerbe szerveződhetnek, írja a met.hu.

Forrás: met.hu

Elsősorban délután és este gyorsan áthelyeződő heves zivatarokra is számítani kell, amelyeket károkozó szélvihar (> 90-100 km/h), nagyméretű jég (2-5, néhol akár > 5 cm) kísérhet. Helyenként nagy mennyiségű csapadék (10-30, néhol > 30 mm) is hullhat a zivatarfelhőkből. Van esély rá, hogy a zivatarok délután is rendszerbe szerveződjenek, ezen zivatarrendszerek elsődleges veszélyforrása főként az ország keleti felén a károkozó szélvihar (> 100-110 km/h) lehet. Megj.: A helyzet függvényében piros fokozatú zivatar riasztás is előfordulhat.

A késő esti órákban a zivatarok nagy része várhatóan elhagyja az országot, megnyugszik a légkör. Az éjszaka második felében néhány (nem heves) zivatar északkeleten és délnyugaton lehet.

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában