augusztus 20

2021.08.20. 07:00

Egy napon az új kenyér és Szent István ünnepe

Augusztus 20-án a magyarság az államalapítás és az államalapító Szent István királyra emlékezik. A régi hagyomány szerint az új búzából az új kenyeret Szent István napjára sütötték, augusztust az új kenyér havának is szokás nevezni. De hogyan is került e két ünnep egymás mellé? Ennek próbáltunk utánajárni.

Brousil Csaba

„Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” – áll az egyik legfontosabb imádságunkban

Fotó: LI

A régi aratószokást bizonyos tájakon a mai napig megtartották. Az aratás végeztével az aratók koszorút és búzababákat készítettek a kalászból, amelyet ünnepélyes menettel vittek a gazda, a földesúr elé. Ezen a napon mulatságot tartottak, evéssel, ivással, tánccal. A középkorban azonban az új kenyér ünnepe nem augusztus 20-ához kötődött, július 15-én tartották az „apostolok oszlása” napján. Ekkor a kalászkoszorút a templomba vitték, és hálaimát mondtak az aratás sikeres befejezéséért és a termésért.

Képünkön Siba Bernadett, a Széchenyi Pékség munkatársa mutatta be kollégánknak a különböző pékárukat, köztük Dunaújváros kenyerét is, amely egy jótékonysági akció főszereplője már
hosszú ideje. Mert a mindennapi kenyér, még legfőbb imádságunkban is előkerül.
Fotó: Laczkó Izabella

Az új kenyér megáldása, megszentelése találó része a Szent István-napi ünnepnek

1899-ben Darányi István földművelésügyi miniszter rendeletbe foglalta az aratóünnep felújítását. Egyes vélekedések szerint azért, hogy lecsillapítsa a századforduló forrongó agrármozgalmait. 1922-ben már volt, ahol az aratóünnepet a magyar kenyér ünnepének nevezték. Az első nagyszabású kenyérünnepet 1937-ben Szegeden tartották június 29-én, amelyre 150 ezren érkeztek az egész ország területéről. 1945-ben aztán a politika hozzányúlt az augusztus 20-ai ünnephez, szerettek volna ugyanis a jelentésén változtatni. Az a rendszer ideológiailag nem tűrte a vallást, nem szerette, ha valaki/valami népszerűbb, mint a párt, így Szent István ünnepét is „megreformálták”. Így szólt akkor az ideológiai köntösbe bújtatott ünneplésre buzdító felhívás: „Augusztus 20.: az új kenyér ünnepe! A cséplés bevégeztével tehát minden joga megvan a falu népének hozzá, hogy annyi küzdelem és annyi fáradozás után megpihenjen, és augusztus 20-át, Szent István napját munkája gyümölcsének, az új kenyér ünneplésének szentelje. Ezen a napon minden faluban, ahol csak kommunista pártszervezet van, számba vesszük az elmúlt esztendő küzdelmeit, levonjuk a tanulságokat, s a jól végzett munka örömével népünne­pélyt tartunk. Készülődjék hát minden falu és mezőváros! Szervezzünk gyűlést, színpompás felvonulást! A gyűlés után való népünnepélyt tarkítsuk szórakoztató műsorszámokkal. Ha már feledésbe mentek volna: tanuljuk el az öregektől ősi aratódalaikat, szemet-lelket gyönyörködtető népi táncaikat. Tanuljunk be verseket, rövid, jól csattanó jeleneteket. Mutassuk meg, hogy nemcsak a munkában, de az igazi népi kultúra terjesztésében és fölelevenítésében is élen jár a Magyar Kommunista Párt.”

Így kovácsolták át a Szent Istvánról szóló ünnepet valami mássá. Persze az elvtársak azt elfelejthették, hogy az egyik legfőbb imádság, a Miatyánk! egyik sora éppen így szól: „mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma”. Tehát az ünnepből a „szentet” elvehették, de egy olyanra cserélték, ami talán egyetemesebb is Szent Istvánnál, ez pedig a mindennapi kenyér, amely, mint Krisztustól tudjuk, nemcsak az étel, de Isten tanítása is. „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten ajkáról való.”

A búza, amelynek minden szemén a néphagyomány szerint Krisztus arca látható, a mindennapi betevő alapja, tehát az élet, az Istentől kapott élet táplálója. Mi, magyarok Szent Istvánnak köszönhetjük az államalapítást, ha úgy tetszik, a mi mindennapi kenyerünkben az ő munkássága a búza. Tehát jól megfér egymás mellett, sőt egymásba is kapaszkodik első nagy királyunk és az új búzából készült első kenyér ünneplése, hiába tartják sokan, hogy ez csak egy kreált ünnep, csinált tartalommal...

„Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” – áll az egyik legfontosabb imádságunkban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában