dunaújváros

2021.08.24. 07:00

Amit a kitüntetettekről bővebben tudni érdemes

Az államalapításunk alkalmából rendezett ünnepségen összesen nyolcan kaptak városi kitüntetéseket, elismeréseket. Ötük méltatásának kivonatát az alábbiakban olvashatják.

Balla Tibor

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros díszpolgára

Példaértékű pedagógiai, írói és közéleti tevékenysége alapján Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése Kálnay Adélt Dunaújváros díszpolgára kitüntető címben részesítette. Kálnay Adél 1974-ben szerzett diplomát a sárospataki Tanítóképző Főiskolán. Rövid budapesti kitérő után Dunaújvárosban a Petőfi Sándor Általános Iskolában helyezkedett el 1976-ban. Módszertani sokszínűségének köszönhetően a gyerekek megszerették a tanulást. Kálnay Adél negyven évet töltött a pedagóguspályán, közben négy gyermeket nevelt fel, ma már háromszoros nagymama. Létrehozta és vezető szerepet vállalt a József Attila Könyvtár Cimbora Klubjának tevékenységében. Írói munkássága is figyelemreméltó. 1989 óta rendszeresen jelennek meg publikációi – eddig több mint 500 – helyi és országos napilapokban, folyóiratokban, antológiákban, 24 megjelent kötetéből öt meseregény. Az Utószó irodalmi antológia egyik szerkesztőjeként a kortárs magyar irodalom jelentős alkotóival szervezett beszélgetéseket, író-olvasó találkozókat. Pedagógiai munkásságáért Dunaújváros Oktatásügyéért díjban, Teleki Blanka-díjban, és Karácsony Sándor-díjban részesült. Irodalmi munkásságát egyebek mellett Pro Cultura Intercisae-díjjal, Év könyve díjjal és József Attila-díjjal ismerték el.

Dunaújváros Egészségügyéért

A több mint 30 éve a Szent Pantaleon Kórházban dolgozó dr. Kecskés Borbála főorvos lelkiismeretesen végzett szakmai tevékenységének, a város lakosságának színvonalasabb ellátásért tett intézkedéseiért, a koronavírus-járvány kezdetétől tanúsított helytállása elismeréseként a közgyűlés a Dunaújváros Egészségügyéért díjat 2020-ban részére adományozta. Dr. Kecskés Borbála a Leningrádi Orvostudományi Egyetem Higiénikus Orvostudományi Karán 1980-ban szerezte orvosdoktori diplomáját. Tudományos kandidátusi címét fertőző betegségek témakörben 1988-ban védte meg. Ekkortól dolgozik a kórház infektológiai osztályán, ahol 1999-ben főorvosi kinevezést kapott. 2010 óta osztályvezető főorvosként irányítja az osztályt. Széles körű, magas színvonalú betegellátást valósít meg. A vezetése alatt álló osztály megyei szintű feladatok végzésére is kijelölt ellátóhely, amely sokrétű tevékenység elvégzését kívánja meg az ott dolgozóktól. A díjra különösen érdemessé teszi a 2020-as Covid-19 járványügyi veszélyhelyzet során, és utána is kiemelkedő a munkája. Az alapellátás részéről, a lakosság köréből érkező megkereséseknek is eleget téve szakmai tanácsaival segítette a járvány nagyobb mértékű kialakulása elleni védekezést. A tudományos élet aktív résztvevője, kongresszusokon előadásokkal szerepel, megyei szintű és helyi szakmai bizottságok tagja. Munkája elismeréseként 2005-ben Szent Pantaleon Emlékéremben részesült.

Szociális Munkáért Dunaújváros

A kimagasló színvonalon, és lelkiismeretesen végzett szakmai tevékenységének elismeréseként a közgyűlés a Szociális Munkáért Dunaújváros díjat 2020-ben Pásztor Mária Andreának, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat családsegítőjének adományozta. Pásztor Mária Andrea 2003-ban a Dunaújvárosi Főiskolán műszaki szakoktató diplomát, majd 2011-ben a Kodolányi János Főiskolán szociális munkás diplomát szerzett. Az Aranytű Szakiskolában pedagógusként töltött évei alatt fogalmazódott meg benne, hogy a tanításon túl többet szeretne tenni a gyermekekért: először önkéntesként kapcsolódott be a Játékfesztivál elnevezésű rendezvénybe kézműves foglalkozások lebonyolításával, majd 2010-től a családsegítő szolgálat családgondozója lett. Az elmúlt években több szakmai képzésen vett részt. Tevékeny, precíz, megbízható és kreatív munkatárs. A családokkal végzett közös munka mellett mindig igyekezett, hogy számukra az ügyintézésen, tanácsadáson túl szabadidős foglalkozásokat szervezzen. Hosszú évek óta karácsony előtt az Élelmiszerbank gyűjtésére sikeresen pályázik, aminek köszönhetően a dunaújvárosi családok ünnepét teszi szebbé a nagy mennyiségű élelmiszer-adománnyal. Munkája sokrétű, kiemelkedő teljesítmény jellemzi mindennapjait. A családsegítő szolgálat nélkülözhetetlen tagja, kiváló szakember.

Pro Cultura Intercisae

Városunkban végzett, több évtizedes példaértékű és elhivatott kulturális tevékenységének elismeréseként a közgyűlés a Pro Cultura Intercisae-díjat Deák Nóra, a Kortárs Művészeti Intézet igazgatója részére adományozta. Deák Nóra a Juhász Gyula Főiskolán népművelés–magyar szakon végzett 1988-ban, majd a Bartók Béla Művelődési Központ népművelője lett. Fő feladata az akkor még az intézményhez tartózó Uitz Béla Kiállítóteremben tartandó kiállítások megszervezése volt. 1990–91-ben felsőfokú marketing tanfolyamot végzett, szakdolgozata a kiállítóhely építésével, működésével, a helyi művészekkel való kapcsolattartással foglalkozott. Ez az anyag lett az alapja annak az 1992-ben megvalósult elképzelésnek, hogy a kiállítóterem szervezetileg különvált a művelődési központtól, megindult önálló működése, és ezzel párhuzamosan az új kiállítóterek tervezése, majd építése. Deák Nóra ekkor folytatott kiállításszervezői tevékenységének égisze alatt már ebben az időszakban a hazai képző- és iparművészeti szcéna meghatározó képviselői mutatkozhattak be Dunaújvárosban. Deák Nóra már ekkor tudatosan komoly erőfeszítéseket tett a helyi művészek országos és nemzetközi színtérre történő pozicionálására, szakmai érdekképviseletére. Az Uitz Teremben rendezett kiállítások révén Dunaújváros már a kilencvenes években, az ICA-D alapítása előtt a kortárs magyar képzőművészeti élet meghatározó vidéki szereplőjévé válhatott. A vidéki intézmények közt a mai napig tartani tudta kiemelt pozícióját; gyakorta zászlóshajóként, Budapest mellett a magyar képzőművészet legfőbb bázisaként aposztrofálják a szakemberek. Deák Nóra három évtizede dolgozik Dunaújvárosban a kortárs képzőművészet és kultúraszervezés területén. Kezdetben mint az Uitz Terem kiállítási programjának művészeti vezetője, 1997-től a Kortárs Művészeti Intézet irodavezetője, majd 2010-től mint az intézet igazgatója, olyan tevékenységet végzett és végez, amelynek eredményeképpen Dunaújvárosban folyamatosan és magas színvonalon voltak jelen a vizuális művészetek, a társadalomtudományok, a kortárs irodalom és a zene.

Dunaújváros Sportjáért

A kimagasló színvonalon végzett példaértékű és elhivatott sporttevékenysége elismeréseként a közgyűlés a ­Dunaújváros Sportjáért Díjat a ­Dunaújvárosi Központi Sport­egyesületnek adományozta. Az egyesület 1951-ben alakult Dunapentelei Vasas néven, majd több névváltozást követően Dunaújvárosi Kohász SE, később Dunaferr Sportegyesület néven tevékenykedett ­egészen 2020. november 17-ig. Azóta jogutódjaként, Dunaújvárosi Központi Sportegyesület néven működik. Egyidős a várossal, ebben az évben ­ünnepli 70. jubileumát. Az ­elmúlt 7 évtizedben kiemelkedő és egyedülálló eredményeket ért el egyéni és csapatsportágakban felnőtt, és utánpótlás szinten egyaránt. Sportolói számos olimpián, Európa-bajnokságon, világbajnokságon, egyéb nagy nemzetközi megmérettetésen képviselték az egyesületet, városunkat és az országot. Nagymértékben hozzájárultak eredményességükkel ahhoz, hogy 1998-ban Dunaújváros megkapta a Sport Fővárosa címet. Az egyesület jelenleg öt szakosztályt működtet: birkózás, kajak-kenu és sárkányhajó, röplabda, torna, úszás. A DKSE több mint 500 igazolt versenyzővel rendelkezik. Összességében az egyesület szakosztályai heti rendszerességgel több mint ezer személy részére biztosítanak sportági oktatást, sportolásra és egészséges testmozgásra lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában