emlékezve

2021.08.26. 07:00

A lovas zarándokok idén is megálltak a Lajos-köveknél

Az Érdről Mohácsra induló lovas zarándokcsapat idén is ellátogatott városunkba, ahol szokásosan a Béke téri Lajos-köveknél álltak meg egy rövid időre a Lovas Hagyományőrzők tagjai.

Brousil Csaba

SONY DSC

Fotó: Varga Zsófi / Dunaújvárosi Hírlap

A menet reggel 9 órakor a Szalki-szigetről indult, majd a Magyar út, Arany János utca, Aranyvölgyi út, Szórád Márton út érintésével érkeztek a Béke térre, ahol a humán ügyekért felelős alpolgármester fogadta őket. Barta Endre köszöntötte a lovasokat, és örömét fejezte ki, amiért a kis csapat idén is ellátogatott városunkba. Kiemelte, hogy jövőre is nagy szeretettel várják majd őket Dunaújvárosba.

Varga Zsolt, a Duna–Dráva Nemzeti Park őrszolgálat-vezetője a lovasok nevében megköszönte a szívélyes fogadtatást. Mint mondta, idén van a mohácsi csata 495. évfordulója, erre emlékezve járják be a Mohácshoz vonuló magyar sereg útját. 2026-ig tervezik ezt az évenkénti zarándoklást, akkor lesz a mohácsi csata 500. évfordulója. Ennek kapcsán reményét fejezte ki, hogy a zarándoklat nemzetközivé növi ki magát, hiszen anno a Mohácsra vonuló magyar sereghez is csatlakoztak más nemzetek fiai.

A köszöntőbeszédek után a XVI. századi könnyűlovas ruhába öltözött zarándokok leszálltak a lovaikról, megpihentek, és a jelenlévő érdeklődőknek nagy türelemmel mutatták be a paripákat, ennek leginkább a kisgyerekek örültek. A menet a Hunyadi út, Papírgyári út vonalán hagyta el a várost, hogy időben Dunaföldvárra érkezzenek.

A zarándoklat gondolatát a Magyar Királyi Hadtörténeti Múzeum 1926-os kezdeményezése ihlette, ugyanis az intézmény akkori vezetője, Aggházi Kamil alezredes felhívására azokon a településeken, ahol a sereg táborozott, emléktáblákat helyeztek el.

1926–1928 között Érden, Ercsiben, Dunapentelén-Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Tolnán, Szekszárdon, Bátán és Dunaszekcsőn avattak emlékhelyet. 1926. augusztus 24-én cikk jelent meg a helyi újságban II. Lajos emléktábla Dunapentelén címmel. Ebben a többi között ezt írták: „Vasárnap leplezték le Dunapentelén II. Lajos király emléktábláját a község határában való kétnapos tartózkodásának négyszázadik évfordulója alkalmából. Az ünnepség (...) az összes templomokban megtartott istentiszteletekkel kezdődött, amelyek után a közönség kivonult a község határában lévő két, római eredetű mérföldjelzőkőbe vésett márványtáblához.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában