szigorú szabályok

2021.07.14. 13:00

Tilos és veszélyes, mégis sokan fürdenek a Dunában

A Duna gyönyörű, de veszélyes is lehet, ráadásul sok helyen tiltott a fürdőzés – figyelmeztetnek a vízi rend­őrök, de az is kiderült, a pancsolók többsége általában figyelmeztetéssel megússza.

Gazsó Rita

Tikkasztó napokon vagyunk túl, de a nyár java még előttünk van. Aki teheti, valamelyik vízparton hűsöl. Népszerű célpont a Duna-part, ahol a vízi sportok mellett fürdeni is szoktak a folyóban. Kevesen tudják, hogy ennek szigorú szabályai vannak, és hiába a visszatérő ellenőrzések, még mindig sokan hűsítik magukat tiltott helyeken.

– Nem mindenki tudja, hogy a kijelölt területeken kívül a Dunában tilos fürdeni – mondta portálunknak Prohászka Richárd, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője. – Nem engedélyezett a szabad vizek városi szakaszán, kikötőknél, rakodóhelyeknél, motoros vízi sport­eszközök, hajók pályáján, kompok, hajóállomások területén és százméteres körzetében, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a fürdés”.

A kapitányságvezetőtől megtudtuk, Tolna megyében nincs engedélyezett dunai strand, legközelebb Dunaújváros mellett, a Szalki-szigetnél szabad fürdeni a folyóban. Ilyenkor nyáron gyakran előfordul, hogy a vízi rendészeknek figyelmeztetniük kell a fürdőzőket. Ha valaki tiltott helyen csobban, esetleg túl mélyen beúszik a folyóba, akkor jelzik, hogy szabálysértést követ el. A fürdőzők általában megússzák figyelmeztetéssel, csak súlyosabb esetben születik szabálysértési feljelentés. A helyszíni bírság összege jogsértéstől függően 5-50 ezer forint között lehet. Ilyen esetnek minősül, ha valaki például hídról ugrál a vízbe – jelezte a kapitányságvezető, írja a teol.hu.

A szigorú szabályok célja elsősorban az, hogy megelőzhessék a szerencsétlenséget. Mint kiderült, tavaly a Dunából összesen 40 holttestet emeltek ki, ebből négy haláleset volt fürdőzéshez köthető. Prohászka Richárd elmondta, az idei szezonban már három haláleset történt, amelyből két alkalommal az ittasság okozta a tragédiát. Az egyik éppen néhány hete a közelben, Baján, a Kamarás-Dunánál esett meg, ahol már nem sikerült megmenteni a fiatal férfit.

A kapitányságvezető szerint a tragédiák jelentős részét megelőzhetjük, ha betartjuk a fürdőzés szabályait és magunkra, valamint egymásra vigyázva strandolunk, sportolunk a szabad vizeknél.

Néhány ilyen szabály, amit érdemes betartanunk a folyó vizében fürdőzéskor. Ilyen például, hogy a Dunába csak jó úszók merészkedjenek. Ha olyan helyen fürdenénk, amit nem ismerünk, előtte tájékozódjunk, hogy alkalmas-e erre.

Ne fürödjünk teli gyomorral, étkezés után mindig várjunk egy kicsit mielőtt a vízbe merészkedünk. Soha ne ugorjunk felhevült testtel a vízbe. Figyeljünk a víz alatti akadályokra és lehetőség szerint ne ússzunk egyedül! Ha van ugrálásra kijelölt terület, annak környezetét kerüljük! Figyeljünk oda az úszásra kijelölt területet jelző bójákra. Ittas állapotban soha ne induljunk el fürdőzni.

Azok, akik nem tudnak úszni, véletlenül se menjenek a vízbe gumimatraccal. Ha úgy érezzük, elfáradtunk, tartsunk szünetet az úszásban, feküdjünk fel a vízre, vagy tapossuk azt. Hat éven aluli és úszni nem tudó 12 éven aluli gyermeket soha ne engedjük egyedül fürdőzni szabad vizekben! Az úszni nem tudó gyermekre minden esetben adjunk mentőmellényt vagy a méretének megfelelő úszógumit, a karúszó önmagában ugyanis nem elegendő.

Borítóképünkön: kedvelt fürdőhely a Pakssal átellenes homokos partszakasz. Pakson a szervezett dunai úszásnak is hagyománya van

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában