tábor

2021.07.30. 07:00

Iskolára készülve, egy hét együtt a kedvencekkel

Egész hétre bevették magukat az egykori Bánki-iskola épületébe a gyerekek és a kutyák. A Duna Dog Center Kutyaiskola alapítványa és a 4MOM – Hordozási tanácsadás és családbarát közösségi tér tábort szervezett számukra. A cél: kicsit visszazökkenteni a gyerekeket az iskola ritmusába.

Balla Tibor

2021.07.29. Kutya terápiás tábor a Duna Dog Center szervezésében Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Czibere Cecília, a Duna Dog Center vezetője elmondta, úgy építették fel a tematikát, hogy vannak „mozgósabb” és „ülősebb” programok egyaránt. Az előbbiek jellemzően kutyákkal együtt, mozgásfejlesztéssel történnek, az utóbbiak pedig többfélék is lehetnek. Vannak kézműves foglalkozások, például együtt díszítették batikolással a pólóikat, készítettek kutyajátékot fonalból, maguknak csináltak karkötőt.

Gyerekek, kis- és nagykutyák, tanárok és segítők csoportja a foglalkozások szünetében a Duna Dog Center táborában
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Természettudományi foglalkozásból kétféle is van. Dr. Nyerkiné Alabert Zsuzsanna tartja a kémiával kapcsolatos érdekfeszítő foglalkozásokat, amin például pH-értéket mérnek, színeket vizsgálnak (ottjártunkkor éppen a zsemlegalacsinra cseppentettek jódot), Szendrei Zoltán a fizikával kapcsolatos izgalmakra hívja fel a figyelmet, mágnesességgel, fénytöréssel, elektromossággal. Ezeken a foglalkozásokon igyekeznek megtartani az iskolai 45 perces időket, hogy újra vissza tudjanak szokni, hiszen a járvány miatt nagyon hosszú volt számukra a kihagyás. Fejleszteni igyekeznek a figyelmet, az együttműködést, és a kommunikációt a 14 gyermeknél ezen a héten.

A Petri-csésze, az óraüveg és a kíváncsiság találkozása

Az egyik helyszínt Horváth Zsuzsanna révén a 4MOM biztosítja, az alapítvány tagjai pedig mindennap érkeznek a terápiás kutyákkal, és segítik a munkát. A Duna Dog Centernek ez már a harmadik tábora, és mindig igyekeztek minél komplexebb programot összeállítani. Az elsőben még csak vendégeket hívtak a programokra, de a kutyák egész nap velük voltak. Zsuzsannával már együtt dolgoznak, ugyanis van egy kutyás, babahordozós fitneszfoglalkozásuk azoknak az anyukáknak, akik otthon vannak a gyerekkel és a kutyával. Így kézenfekvő volt, hogy a táborban is együttműködnek.

E Itt nem lehet mindig dögönyözni Fotó: Ihász Martin /DunaDog

Úgy tűnik, eddig ez a legsikeresebb tábor. Van olyan gyerek, aki az első napon csak hátratett kézzel állt, nem ért a kutyákhoz, csütörtökön már eteti, sétáltatja, játszik vele, legyőzte a félelmeit. Persze nem ez a jellemző, majdnem mindenkinek van otthon kutyája. Viszont itt sokkal keményebb szabályokat kell velük kapcsolatban betartaniuk. Nem úgy nyúlhat hozzá, nem „nyúzhatja”, nem mindig viheti oda, ahová akarja, és osztozni is kell rajta. Amikor hazamegy, már az otthoni kutyával is másként bánik.

Próbálták úgy alakítani, hogy maradandó élmény legyen. Ezért van a póló, a karkötő, amit hazavihetnek, egész héten alkotnak egy plakátot, amiből a zárónapon egy kiállítás is lesz vendégvárással egybekötve.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában