invázió

2021.07.01. 20:00

Harc a levéltetvek ellen, nem reménytelen győzni

Országszerte tele vannak a növények levéltetvekkel, a bodza virágán és a dísznövények friss hajtásain is látható az invázió. De a gyümölcsfákat sem kímélik ezek a rovarok. A szakértők szerint a háttérben az időjárás, az enyhe tél áll, valamint az, hogy összecsúsztak az évszakok.

Agárdy Csaba

A levéltetvek veszélyt jelentenek a növényeinkre azzal is, hogy számos vírust terjesztenek, amelyek ellen nem könnyű védekezni

A tetvek komoly problémát okoznak a gyümölcstermelőknek és a kiskerttulajdonosoknak is egyaránt. (Most a bodzatermesztőknél jelentenek nagy gondot, mert ebben az időszakban van teljes virágzásban a növény, és a tetvek a betakarítást, a virágok tisztaságát veszélyeztetik.)

Ahogy az idő tavasszal – illetve esetünkben nyáron – elkezd felmelegedni, a rovarkártevők is megjelennek a kertekben és a földeken. Legnagyobb számban a levéltetvek különböző fajai támadják meg növényeket, amelyeknek egy év alatt akár 10–12 nemzedéke is kialakulhat, ezért szinte egész évben oda kell rájuk figyelni. A levéltetvek szívó kártevők, elsősorban a növények fiatalabb részeit szívogatják, ezért a hajtások végein figyelhetőek meg először. Szívogatásuk nyomán a levelek torzulnak, nem tudnak növekedni a hajtások, ami így terméskiesést okoz. Emellett a levéltetvek óriási veszélyt jelentenek a növényeinkre azzal is, hogy számos vírust terjesztenek, amik ellen nem mindig lehet hatékonyan védekezni.

Az egyik legismertebb a zöld őszibarack-levéltetű, amelynek több mint négyszáz gazdanövénye létezik

Az egyik legismertebb a zöld őszibarack-levéltetű, amelynek több mint 400 gazdanövénye van. Az almafákon a zöld alma-levéltetű és a levélpirosító alma-levéltetű, a cseresznyén és a meggyen pedig a fekete cseresznye-levéltetű okozhat komoly károkat, de jelentős lehet a levélpirosító ribiszke-levéltetű kártétele is, a szilván pedig a nehezen pusztítható sárga szilva-levéltetű található.

Csizmadia György, a Ve­nyim Gyümölcse Kertészet ügyvezetője is azt tapasztalta, rengeteg a levéltetű:

– Hétről hétre védekeztünk, de a helyzet nem javult, a hangyák újra és újra a növényekre hordták. Az esős május páradús volt, és ez kedvez a levéltetveknek, viszont a mostani száraz meleg nem – tudtuk meg a szakembertől.

Adott a kérdés: mit kezdjünk a levéltetvekkel, hogyan szabaduljunk meg azoktól? Ilyenkor mindig felmerül, permetezzünk-e, vagy valamilyen biomegoldást találjunk. Mind a két lehetőséggel élhetünk.

Az első, egyben a legegyszerűbb megoldás az, ha a megtámadott növényt bő vízzel megfürdeti az ember. Az is jó eljárás, ha a kertben több helyen, elszórtan nevelünk padlizsánt, ezzel jócskán megnehezítjük a levéltetvek dolgát. Termesszünk körömvirágot, sarkantyúkát, napraforgót. A fűszerkertünkbe ültessünk macskamentát, levendulát vagy oregánót. A hagymafélék, köztük a fokhagyma szintén taszítják a levéltetveket.

Léteznek az úgynevezett házi kémiai permetszerek. Például a szódabikarbóna levéltetvek ellen is hatásos: 0,5 liter vízben két evőkanál ecetet, két evőkanál cukrot, két evőkanál szódabikarbónát és két evőkanál szappant vagy mosogatószert elkeverve egyszerű, házilag készített permetezőszer hozható létre, ami megöli a levéltetveket. (Az adagok természetesen az arányok megtartásával növelhetőek.)

A levéltetvek veszélyt jelentenek a növényeinkre azzal is, hogy számos vírust terjesztenek, amelyek ellen nem könnyű védekezni

De nagyon sokféle rovarölő szert találhatunk a gazdaboltokban, ezeket a szereket leginkább a nagyobb kertekben érdemes használni, arról nem beszélve, hogy haszonkertben ebben az időszakban már vad, kontakt és felszívódó permettel kell védekezni a rovarok, különösképpen a most nagyon elszaporodott levéltetvek ellen. Ezek közé tartozik a Karate 2,5 WG, Karate Zeon 5 CS, a Mospilan 20, Pirimor 50 WG, a Teppeki, Spilan 20 SP (e sorok írójának ez vált be a legjobban.)

A felsorolt rovarölő szerek mind szabad forgalmazásúak, tehát bárki megvásárolhatja, és felhasználhatja azokat, külön engedély nélkül. Alkalmazásukra vonatkozó részletes előírás a szerek csomagolóanyagán található.

(Forrás: agrarszektor.hu, hobbikert.hu, balintgazda.hu, edenkert.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában