a természetes elemek használata

2021.07.15. 12:00

Fenntartható háztartás, ökoépítészettel

A 21. század nagy építkezési lázában a környezettudatosság új értelmet nyer: olyan módszereket alkalmaz, amely visszakanyarodva a természetes irányvonalakhoz, annak elemeit hasznosítja. Vagyis, létezik ma már egy fogalom, az „ökoépítészet”, amely trendi megnevezése ellenére is a régmúlt idők világát idézi.

S. Töttő Rita

Az ökoépítészet lényege – mutat rá Tudakozódj! című, fenntarthatóságot célzó kiadványában a Gaja Környezetvédő Egyesület –, hogy az adott építkezés építőanyagai „környezetazonosak” vagy éppen lebomlóak legyenek. Ezzel párhuzamosan fontos eleme, hogy az építkezés során nem alkalmaznak mérgező anyagokat, s olyan hőszigetelő módszereket használnak, amelyek természetesen szabályozzák a belső terek hőmérsékletét és a párakiegyenlítésben is jól működnek, írja a feol.hu.

Nem kell azonban hipermodern házakra gondolni, amikor ökoépítészetről beszélünk: ilyenek lehetnek ugyanis a vályog- és faházak, a szalmabála alapanyagú építmények, a földházak és ezek különböző kombinációi. A természetes házak fő építési anyagainak természetessége mellett azonban, ha a fenntarthatóságot is figyelembe veszik, akkor a világítás, a szellőztetési technika és a fűtési gyakorlat során is előnyt élveznek a természetes módszerek, melyekkel jelentősen csökkenthető a házak energiaigénye.

Az ökoépítkezés egyik fontos kritériuma, hogy az építőanyagok környezetazonosak Fotó: stock

A leggyakoribb persze az, amikor utólagosan igyekeznek a lakók energiatakarékos módszereket alkalmazni egy, már meglévő épületen: ilyen például az utólagos szigetelés, amellyel akár 30 százalékkal is lehet csökkenteni az energiaveszteséget.

A vízhasználati rutin megváltoztatása és a hozzá kapcsolódó technológiák bevezetése szintén fontos módszer: a víztakarékos vécétartály, a vízspórolós zuhany- és csapelemek, az esővíz hasznosítása, a kúthasználat szintén a fenntarthatóságra való törekvés része. A környezeti terhelés csökkentéséhez járul hozzá a LED világítás bevezetése, a víz- és áramtakarékos mosogató- és mosógép használata, az energiatakarékos hűtőszekrény és egyéb háztartási gép melletti döntés, az egyszer használatos elemek helyett az újratölthető akkumulátorok bevezetése a háztartásban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában