„Akit a mozdony füstje...”

2021.06.10. 16:00

Vasútgépészeti ismeretek: remekelt a Bánki két végzős diákja

Az Ágazati és Ágazaton Kívüli Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Versenyén (ÁSZÉV) a vasútgépészeti ismeretek országos döntőjében remek eredményeket ért el a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Technikum két, 12. évfolyamos diákja. Zámbó Csaba első, Dócs Bence pedig harmadik helyezést ért el az országos versenyen.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

A vasútijármű-szerelő technikus képzésünk öt éve indult, az első végzősök éppen kedden vehették át technikusi oklevelüket. Remek a kapcsolatunk a MÁV Zrt.-vel és a Rail Cargo Hungaria Zrt.-vel is. A fiatalok sikere is bizonyítja, hogy jó úton járunk. A végzőseink is úgy léphettek ki a kapunkon, hogy már állásajánlat várta őket. Természetesen a továbbtanulásra is van lehetőség. Zámbó Csaba és Dócs Bence is sokat dolgozott ezért az eredményért, büszkék vagyunk a sikerükre – mondta el a Bánki igazgatója, Schőn Beatrix.

Képünkön Szücs Zoltán, Horváth Ferenc, Schőn Beatrix, Dócs Bence és Zámbó Csaba
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– Amit gyakorlati oktatás keretében végeztünk, az a vasúti járművek karbantartása és szerelése, a mozdonyok napi vizsgája volt. A szakmánk lényegében pedig a mozdonyok javításáról és tervezéséről szól. Mindezekről is számot kellett adnunk a versenyen – fogalmazott Dócs Bence. A fiatalokat a pályaválasztásról is kérdeztük:

– Bár korábban nem volt vasutas a családban, már gyermekként is megtetszett a vasút világa. Ami a jövőt illeti, hosszú távon is komoly fejlődési lehetőséget látok a vasúti közlekedésben, hiszen egy fenntartható, környezetbarát utazási és szállítási módról beszélünk. A karrierépítés szempontjából is jó választásnak bizonyult ez a szakma. Az ÁSZÉV-verseny az elmúlt négy év szakmai anyagát kérdezte vissza. Kicsit olyan volt, mintha egy plusz érettségit írnánk. Hegesztés, anyagismeret, különböző számítási feladatok, szakrajzok és természetesen vasúti ismeretek – egy nagyon átfogó tesztet kellett kitölteni a második fordulóban. Örülök, hogy sikerült, ez jó visszaigazolása az elmúlt évek munkájának – mondta el az első helyen végzett Zámbó Csaba.

A felkészítő oktatók: Szücs Zoltán és Horváth Ferenc

Két tehetséges és lelkes diákot Szücs Zoltán és Horváth Ferenc oktató készítette fel.

– A járványhelyzet miatt főként az online oktatás keretében próbáltuk segíteni a srácokat a versenyre való felkészülésben. Tudatosan, önállóan dolgoztak, amit kértünk, elvégezték. A siker kilencvenkilenc százalékban az ő munkájuk és lelkesedésük eredménye. Jó látni, hogy már ilyen fiatalon tudatosan építik a leendő karrierjüket és napról napra tesznek azért, hogy fejlődjenek. Sok sikert kívánunk nekik a jövőben – fogalmazott a felkészítő pedagógusok részéről Szücs Zoltán.

Dócs Bence és Zámbó Csaba lapunknak elmondták, idén szeptembertől a Dunaújvárosi Egyetemen folytatják tanulmányaikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában