Ve­nyim Gyümölcse

2021.06.08. 17:30

Szedd magad!-akció Venyimen: sokan lekvárt főznek az eperből

Elkezdődött a szabadföldi eper szezonja is, az ország rengeteg pontján elindultak a Szedd magad!-akciók. Nagyvenyimen már pünkösd óta lehetőség van arra, hogy mindenki magának szedje az epret.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

A Venyim Gyümölcse Kertészet földjein azért kezdődött hamarabb az idény, mert ott síkfóliával takart volt az ültetvény az áprilisi hideg ellen.

Csizmadia György, a Ve­nyim Gyümölcse ügyvezetője elmondta, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy valamivel nagyobb a kereslet, mint tavaly, a múlt héten szombaton százötvenen szedték az epret.

Sokan élnek a Szedd magad!-akció lehetőségeivel. Ki többet, ki kevesebbet helyez a kosarába vagy a ládájába
Fotók: Laczkó Izabella

Két ültetvényen, kétféle ár között válogathatnak az eperre vágyók. Az egyiken ezer forint kilója, ez a gyümölcs elsősorban lekvárnak való, a másikon ezerháromszáz forintért juthatunk hozzá az étkezési célú gyümölcshöz. Arra a kérdésünkre, hogy melyik a népszerűbb, Csizmadia György így válaszolt: – Napja válogatja, most szombaton az ezerháromszáz forintos volt a népszerűbb, de előtte az ezer forintos.

Enni és lekvárnak is szedik

A szakember úgy gondolja, ez és a jövő hét még erős lesz a Szedd magad!-akcióban, utána már csak levezetnek.

– A szezon végén már nem biztos, hogy lesz ezerháromszáz forintos, mert azon az ültetvényen csak a nagy epreket szedik le, a maradék apróbbakért pedig nem kérhetek ezerháromszáz forintot, csak ezret.

Csütörtökön és pénteken mindig szünnapot tartanak, a hétvégi nagy forgalom miatt. Ennek az az oka, hogy ez a két nap kell ahhoz, hogy minél több eper beérjen szombatra.

A síkfóliával takart ültetvényen pünkösdkor kezdődött a szüret

Mi hétköznap (múlt hét szerdán) látogattunk el a gyümölcsösbe, és azt tapasztalhattuk, hogy sokan szedik maguknak az epret. Az ültetvény némi túlzással úgy nézett ki, mint egy ázsiai rizsföld, vagyis volt bőven „vendég”. Voltak olyanok, akik ládákba komoly mennyiséget szedtek, voltak olyanok is, akik csak egy kis tálkába gyűjtötték a – hivatalos nevén – szamócát.

Pletser Nándor és felesége ott jártunkkor még nem döntötte el, mennyit szednek, az azonban biztos, hogy lekvárt főznek majd.

– Nyugdíjasok vagyunk, ráérünk, jó az idő is, ezért úgy döntöttünk, ezt a délelőttöt eperszedésre szánjuk. Ahogy esik, úgy puffan: nincs kitűzött mennyiségi célunk. Amíg van kedvünk, szedjük, de két kisebb rekeszt jó lenne megtölteni – tudtuk meg Pletser Nándortól.

Pletser Nándor lekvárra „gyúrt”

Az edenkert.hu néhány jó tanáccsal szolgál az eperszedőknek, érdemes megfogadni azokat. Ebből gyűjtöttünk ki párat. Érkezzünk korán az eperföldre! Hét végén, ha későn érkezünk, könnyen hoppon maradhatunk. A korán kelők megelőznek minket és leszedik a termés legjavát. Vigyünk magunkkal szedődobozt, kosarat, valamennyi italt és harapnivalót!

Szedéskor nézzünk a lábunk elé! Ne tapossunk a növényre és csak a piros, érett szemeket gyűjtsük.

A púpozott doboz helyett inkább több lapos edénybe gyűjtsük az epret!

Kocsánnyal együtt szüreteljünk! Ha azt szeretnénk, hogy a szüretelt gyümölcs a hazaúton ne menjen tönkre, akkor a gyümölcsöt a zöld gyümölcskocsánnyal együtt szedjük le, óvatosan, minél kevésbé összenyomva.

Nem tesz jót a friss gyümölcsnek a kosárba való távolba dobás sem, ezért gondosan, két-három szemenként helyezzük el a szamócát a gyűjtőedénybe.

Tovább eltartható a gyümölcs, ha reggel, vagy felhős, hűvös időben szüretelünk, mint ha egy forró napon mennénk.

A leszedett szamócát minél kevesebb ideig hagyjuk a napon állni, inkább keressünk árnyékos helyet neki.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában