hasznos tudnivalók

2021.06.05. 13:00

Nem kötelező a szürke rendszám kiváltása

Manapság egyre inkább elterjedtek az autó vonóhorgára, illetve hátsó ajtajára szerelhető biciklitartó eszközök.

NA

Biciklitartó autókon, illusztráció, 20210422, ut, Sárvár, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

A Vas Megyei Kormányhivatal és a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatta társlapunkat e szállítási mód szabályairól.

Az utóbbi években egyre többen használják a vonóhorogra szerelhető kerékpárszállítót, amelyre 2017 áprilisától már a szürke rendszám is felszerelhető, ennek kiváltása azonban nem kötelező. Alkalmi használók esetén megoldás lehet, ha a jármű eredeti hátsó rendszámtábláját helyezzük át a kerékpártartóra, az erre kialakított megfelelő helyre.

Egyre gyakoribb a vonóhorogra vagy a hátsó ajtóra szerelt biciklitartó használata Fotó: VN

A gyakori leszerelés viszont gondot okozhat. A tartókeret ugyanis kitágulhat egy idő után, így pedig könnyen kieshet belőle a rendszámtábla. Ennek kiküszöbölésére nyújt kényelmesebb, praktikus megoldást a szürke rendszám kiváltása – tájékoztatta társlapunkat a Vas Megyei Kormányhivatal.

Mint megtudtuk, korábban a kerékpárszállító eszköz műszaki vizsgálatára volt szükség, most elég, ha a jármű üzembentartója a forgalmi engedéllyel felkeresi a legközelebbi kormányablakot. Ott egy kérelemnyomtatványt kell kitölteni és kifizetni a rendszámtábla legyártásának díját, ami jelenleg 5500 forint. Amint a tábla elkészül és megérkezik, nyilvántartásba veszik, és bejegyzik a forgalmi engedély második oldalára – ekkortól pedig már használható a harmadik rendszámtábla. A kormányablak munkatársai felhívják azonban a figyelmet, hogy innentől kezdve a járműnek már három rendszámtáblája lesz, így értékesítés esetén vagy át kell adni a szürke rendszámtáblát az új tulajdonosnak az autóval együtt, vagy eladás előtt le kell adni azt a kormányablakban.

A rendőrség arról tájékoztatta társlapunkat, hogy amíg a különleges rendszámtáblák kiadásával kapcsolatban a közlekedési igazgatási hatóság járhat el, a nem általuk kiállított, hivatalos jelzések használatának esetén, illetve szabálytalan szállításkor minden tudomásukra jutott esetben intézkednek. A nem hivatalos jelzésekre példa az interneten, bizonyos kereskedők által forgalmazott fehér rendszámtábla-másolat. Bár ezek jó megoldásnak tűnhetnek elsőre, érdemes inkább kerülni azokat, a használatuk ugyanis jogsértő és bűncselekménynek számít, akár szabadságvesztéssel is büntethető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában