Trianon

2021.06.05. 09:00

Nem győzhet a közöny az emlékezés felett!

Az önkormányzat a trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulója és a nemzeti összetartozás napja alkalmából megemlékezést rendezett az evangélikus templomban pénteken.

Brousil Csaba

Fotó: LI

Stermeczki András evangélikus lelkész áhítatos imádságával kezdődött a megemlékezés, amelyben elmondta, hogy ez évről évre megtartott emlékezés erősíti a nemzetrészeket, a történelmünket, a hitünket és a magyarok összetartozását. Hangsúlyozta, hogy nem ünnepelni jöttünk össze ezen a napon, hanem emlékezni, mert ami 101 éve történt, az gyászos, felháborító, igazságtalan és szívet szorító. De a fájdalmon és a veszteségeken felül kell emelkedni, a nemzeti összetartozás napjának ezt a felülemelkedést is kell szimbolizálnia. „Isten házában méltóképpen tudunk emlékezni, hogy aztán innen indulva az ő kegyelmébe kapaszkodva újra és újra minket, magyarokat, a nyelv és a vér és a közös emlékek összetartsanak, most és mindörökké – zárta szavait az evangélikus lelkész.

Pintér Tamás polgármester helyezi el a koszorút
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Czeglédi Péter Pál igehirdetésében feltette a kérdést, hogy vajon Isten miért hagyta a magyarokat ilyen végre jutni? Majd a választ is megadta: az ember megromlott, a hatalomgyakorlás történelmi igazságtalansága pedig ilyen döntésekhez vezetett. Kiemelte, hogy nem szabad, hogy a mai nemzedéket eluralja a közöny a trianoni döntéssel kapcsolatban, mondván, hogy az nem a mi dolgunk. Hangsúlyozta azt is, ha egyszer a magyarok kerülnek a történelemben a döntnök székébe, akkor sokkal igazságosabb döntéseket kell hozzanak, mint például a trianoni diktátum. Sőt, mint mondta, bosszút se szabad forralni, mert a bosszú – idézve a Bibliát – Isten dolga.

Fél öt körül megszólaltak a templom harangjai, emlékezve a pontosan 101 évvel ezelőtt történt eseményekre. Ezután a templomkertben Őze Áron, a Bartók kamaraszínház igazgatója mondta el Juhász Gyula Trianon című versét. Majd a pártok tisztségviselői és a helyi intézmények vezetői, képviselői helyezték el koszorúikat a Trianon-emlékműnél.

Záró akkordként Stermeczki András, Kovács István és Czeglédi Péter Pál mondott közös imát, majd az egybegyűltek közösen elénekelték a Székely himnuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában