emlékezetes gyereknap

2021.06.05. 11:30

Élmény volt Fekete Csabinak a rendőrautó és a villanymozdony

Kívánj egy nagyot, és mi teljesítjük! Ezzel a felhívással fordultunk a gyermekek felé annak érdekében, hogy egy régóta dédelgetett álmot valóra válthassunk.

Molnár Emese

Fotó: LI

Számtalan levelet kaptunk, és széles spektrumon szerepeltek a kívánságok. Mindent összevetve végül azt a kérést teljesítettük, amely nem egy pénzen megvehető tárgyi ajándék, hanem egy felejthetetlen élményt adó program.

Így kell ujjlenyomatot venni, ezt most már Csabi is tudja
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Fekete Csaba februárban lett ötéves, a Római városrészi tagóvoda aprósága. Június 4-re egy kis közösségi dzsemborit szerveztek az alsó Duna-partra, a madárleshez, hogy együtt töltse ott az időt az óvodáscsoport a szülőkkel egyetemben. A kis Csabikának csütörtökön mondta meg az apukája és az anyukája, hogy ők nem fognak menni, közbejött valami más.

Otthon vannak rendőrös játékai, de az igazi természetesen jobb

Ám cseppet sem sújtotta le a hír a kisfiút, ugyanis a programváltozás oka éppen a kívánság teljesítése... Édesapja, Fekete Csaba elmondta nekünk, hogy a kisfiú nagyon szereti a rendőrautókat, és a vonatok, mozdonyok iránt is nagy az érdeklődése. Amikor elújságolták neki, hogy milyen programban lesz része, egyfolytában kérdezősködött róla.

Nagy élmény volt az is, hogy egy rendőrautóval utazhattak

Az ajándékot pedig felfoghatjuk egyfajta pályaorientációnak is, hiszen a kis Csabi most jobban beleláthatott a rendőri és a mozdonyvezetői hivatásba. A programon apukája és anyukája, Annamária is elkísérte. A kétéves kistesó, Ádám otthon maradt, a mama vigyázott rá addig.

A villanymozdony előtt Zlati Róbert, Oláh Viktória, Kolonics Zoltán és a Fekete család: Csabi, Annamária és Csaba

Pénteken 11 órakor a lépcsőház előtt várta már a fiatalembert a rendőrautóval Lacza Tamás és Dobos Attila. A két rendőr rendkívül barátságos és segítőkész volt, igyekeztek mindenben felvilágosítani a kisfiút. A rendőrautóval az irányt a dunaújvárosi kapitányságra vettük. Az őrsön újabb rendőrautókat nézhettek meg, magára öltött egy golyóálló mellényt, láthatta, milyen is az igazi gumibot és bilincs. Aztán még olyan bűn­ügyi kulisszatitkok is feltárultak előtte, hogy miként kell ujjlenyomatot venni, vagy hogyan is készülnek letartóztatáskor a rendőrségi fotók.

Kolonics Zoltán megmutatta, hogyan kell mozdonyt vezetni

A rendőrségi látogatás után a vasútállomás következett, ám előtte tettünk egy kis kitérőt, benéztünk a Duna-parton piknikező ovistársakhoz, akikkel még egy közös fotó is készült. Az állomáson aztán búcsúzni kellett az egyenruhásoktól, akik egy kis ajándékcsomaggal is kedveskedtek Csabinak, tele a biztonságos közlekedést szolgáló felszerelésekkel. Az integetés után aztán jött az újabb bemutatkozás, Oláh Viktória, a Rail Cargo Hungaria vontatás előkészítő munkatársa és Zlati Róbert, a Vasutasok Szakszervezetének alelnöke fogadta a kisfiút, majd elvezették őt a nagy piros Taurushoz.

Vajon rendőr vagy mozdonyvezető lesz?

Erre az alkalomra a Rail Cargo lehetőséget biztosított arra, hogy fel lehessen rá szállni. Mint azt Zlati Róbert elmondta, a vállalat örömmel teljesítette a kérést. Hozzátette, munkaerőhiánnyal küzd a vasút, nemcsak nálunk, hanem egész Európában, így egyébként is nagyon fontos számukra az utánpótlás. Ez a nagy piros jármű teher- és személyvonatok mozdonya, a Dunaferr kiszolgálásában is kulcsszerepet játszik.

A mozdony gépházában is nagyon sok érdekesség van

Több mint kétezer tonnát képes vontatni, és alapesetben 230 kilométer/óra sebességgel tudna közlekedni. Erről már Kolonics Zoltán mesélt, aki harminc esztendeje mozdonyvezető. Ő mutatta meg belülről a járművet Csabikának, aki nagyon élvezte, és megköszönte az ajándékokat is. Feltettük a kérdést neki, hogy mi szeretne lenni, rendőr vagy mozdonyvezető, és azt válaszolta, hogy mindkettő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában