a jogász válaszol

2021.06.15. 12:00

A szabálysértés alkalmazása

Szabálysértésről akkor beszélünk, ha az a tevékenység vagy mulasztás veszélyes a társadalomra, amely a bűncselekményként történő büntetni rendeléshez szükségesnél kisebb fokban sérti vagy veszélyezteti az Alaptörvény szerinti állami, társadalmi vagy gazdasági rendet.

Dr. Unger Zsolt

Fotó: Shutterstock

Szabálysértés miatt az vonható felelősségre, akinek a cselekménye szándékos vagy gondatlan.

A szabálysértést meghatározó jogszabályt a belföldön elkövetett szabálysértésre kell alkalmazni. Ha a szabálysértés elbírálásakor hatályban lévő új jogszabály szerint a cselekmény már nem minősül szabálysértésnek vagy enyhébben bírálandó el, akkor az új jogszabályt kell alkalmazni.

A szabálysértési ügyek elévülési ideje 6 hónap.

A szabálysértés miatt az eljárás alá vont személy ellen a szabálysértési hatóság, a fegyelmi jogkör gyakorlója, az ügyészség és a bíróság által foganatosított eljárási cselekmények az elévülést félbeszakítják. A félbeszakítás napjával az elévülési idő újrakezdődik.

A cselekmény elkövetésétől számított két év elteltével nincs helye szabálysértési felelősségre vonásnak. A szabálysértéseknél kiszabható a pénzbírság, közérdekű munka, gépjárművezetéstől való eltiltás. Közérdekű munka kiszabása esetén az eljárás alá vont személy köteles a számára meghatározott munkát elvégezni. E munka tartamát órákban határozzák meg.

Az eljárás alá vont személy eltiltható, illetve meghatározott esetben el kell tiltani a járművezetéstől.

A szabálysértési hatóság határozata, a bíróság végzése ellen, valamint a szabálysértési hatóság és bíróság egyéb intézkedése ellen, valamint intézkedésének elmulasztása miatt jogorvoslatnak van helye. A jogorvoslati határidő a közléstől, az intézkedés elmulasztása esetén az erről való tudomásszerzéstől számított nyolc nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában