kiállítás és koncert

2021.06.04. 11:30

A karanténlét ihlette

Zene és képzőművészet – Karanténba zárva címmel mutatkozott be tegnap dél­előtt a Széchenyi István Gimnázium Szivacs Galériájának új kiállítása. A megnyitón számos kiváló zenés produkciót is hallhattak az érdeklődő diákok.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

A járványhelyzet előtti években a Széchenyi István Gimnázium Szivacs Galériája a helyi kulturális élet egyik olyan központi helyszínének számított, ahol fiatal, pályakezdő alkotók mutatkozhattak be az intézmény diákjainak és a helyi érdeklődő közönségnek. A hosszúra nyúlt karanténlét azonban zárójelbe tette a Szivacs működését is.

A Széchenyi Gimnázium igazgatója, Kratzmajer Zoltán éppen ezért örömmel üdvözölte, hogy újra, a korábbiakhoz hasonlóan üzemszerűen működik az iskola kiállítótere.

A felhívásra százötvennél is több diák küldött be munkákat, ezekből 66 festmény, grafika, kisplasztika kapott helyet a tárlaton
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– Üdvözlök mindenkit a Szivacs Galéria idei első megnyitóján. A zene, a képzőművészet, az irodalom, a matematika, a történelem tantárgyak köré szerveződött ez a szép produkciósorozat.

– E kiállítás gazdagságát mutatja, hogy az itt látható munkákon visszaköszön például Bartók Béla szimbólumrendszere. Mozart, Vivaldi, Debussy és Brahms ihlette alkotások is láthatóak a falakon. A pedagógusok felhívására több mint 150 diák küldött be munkákat, ezekből 66 festmény, grafika, kisplasztika kapott helyet a Karanténba zárva című kiállításon. A tárlat rendezését Rohonczi ROHO István és Czikle Szabina 11. évfolyamos diák vállalta, a plakátok elkészítéséért pedig László Bertalant, Berke Fruzsinát, Ulbert Anettet, Gyulai Zsófiát illeti dicséret. E mai esemény megálmodója és főszervezője pedig Pocsai Mária pedagógus volt, aki rengeteget dolgozott ezért a remek rendezvényért – fogalmazott Kratzmajer Zoltán.

Csütörtökön délután új kiállítással és koncertekkel újranyitott a Széchenyi István Gimnázium Szivacs Galériája. Pocsai Mária (képünkön jobbra) pedagógus kezdeményezésére több mint 150 diák küldte be a karanténlét alatt készül alkotásait, ebből 66 festmény, grafi ka, kisplasztika kapott helyet a Karanténba zárva című kollektív tárlaton. A megnyitón számos zenés produkció is várta a közönséget. A 11. évfolyamos Beretka Ádám (balra) a Dunaújvárosiak Dala seregszemle győztese saját szerzeményét adta elő a megnyitón, amelyen fellépett a gimnázium vegyes kara is.

A kiállításhoz kapcsolódó zenei összeállításban elsőként Beretka Ádám adta elő saját szerzeményét, majd Justin Ákos, Szabó Noel, Kiss Gergő, Járai Marcell, Gál Benedek és Szabó Zalán közös fellépését is hallhatta a népes közönség.

A szintén hosszú szünet után visszatért gimnáziumi vegyes kar és a Capella kórus pedig remek előadással lepte meg a hallgatóságot.

A Szivacs Galéria friss kiállítása Karanténba zárva címmel a tanév végéig látható az intézmény aulájában.

Matematikából remekeltek a diákok

Ez év tavaszán is megrendezték a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány által szervezett Zrínyi Ilona Matematikaversenyt. Idén sem maradtak el a Széchenyi István Gimnázium tanulóinak szép eredményei, sikerei: A díjazott tanulók: Pillár Bence (7.e) I. hely, Süli Henrietta (7.e) III. hely, Sztankó Maja (7.e) IX. hely, Vasaji László (7.e) X. hely.

További szép eredményeik: Gál Benedek (9.e) 5. hely, Göblyös Bence (10.e) 3. hely, Karászi Martin (10.e) 5. hely.

A Tanári díjat Müllerné Ódor Marianna kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában