Önnek ajánljuk

2021.05.13. 21:13

Jogszerű képviselettel vagy a nélkül?

A Győri Ítélőtábla május 7-i (ez nem elírás – a szerk.) jogerős döntésével hatályon kívül helyezte a Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága azon végzését, amelyben 2021. május 6-ra összehívta az ISD DUNAFERR Zrt. közgyűlését – olvasható a Dunaferr közleményében. Megkérdeztük a másik felet is. A Dunaferr főrészvényese, a Steelhold Ltd. képviselője szerint – a Győri Ítélőtábla végzésére hivatkozva – a Dunaferr képviseletében „eljáró” dr. Nagy Péternek minden becsatolt meghatalmazása semmis.

duol.hu

Fotós: Zsedrovits Eniko

Az ISD Dunaferr hosszú ideje nem törvényes keretek között működik. Még mindig nincsenek cégjegyzésre jogosult tisztségviselői, két éve a gazdálkodását hivatalosan bemutató mérlege sem. Ezért volt szükség a társaság május 6-i közgyűlésének összehívására. A Győri Itélőtábla ugyanakkor május 5-i dátummal azt is kimondta, hogy dr. Nagy Péternek adott meghatalmazások szövevényes rendszere nem jogosítja fel őt arra, hogy Dunaferr képviseletében eljárjon.

Közgyűlés: kincs, ami nincs?

Mint ismeretes ezév március 23-án a Dunaferr törvényes működésének helyreállítása érdekében beadott kérelemnek helyt adva a Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága május 6-ra az ISD Dunaferr Zrt. székhelyére hívta össze a társaság közgyűlését.

Az arra érkező tulajdonosi meghatalmazottakat a cég egyszerűen nem engedte be a gyár területére. Birtokvédelmi eljárás keretében egy nap alatt – Dunaújváros MJV jegyzőjével – ki is tiltatta őket onnan. Az érintettek azonban a hiteles helyrajzi adatok szerint ezen a címen gyárkapun kívül megtartották a közgyűlést, amelyet ezután hivatalosan megküldték az illetékes cégbíróságra.

Pedig az előzményeket sorra véve a Dunaferr még március 29-i közleményében arról írt – kézhez kapva a közgyűlési meghívót -, hogy:

„Ezúton értesítjük Önöket arról, hogy az ISD DUNAFERR Zrt. közgyűlését a Székesfehérvári Cégbíróság összehívta az általunk a mai napon kézhez vett végzéssel 2021. május 6. napjára. Az ISD DUNAFERR Zrt.-nek valóban nagy szüksége van egy megfelelően összehívott, határozatképes közgyűlésre és annak döntéseire.... Bízunk benne, hogy a bíróság által összehívott májusi közgyűlés végre ki fogja küszöbölni a fennálló problémákat, és mindenki végleg megnyugodhat.

Ezután pár nappal később azonban (a március 23-i végzést követő 15 napon belül – a szerk.) megfellebbezték ezt a döntést, aminek a végzése a május 6-án megtartott közgyűlés után egy nappal, május 7-én lett jogerős. A Dunaferr május 13-i közleményében, amelyből a jogerős döntés teljes szövege nem ismert, többi között azt írják:

„a Győri Ítélőtábla a Székesfehérvári Törvényszéket – a közgyűlés összehívására vonatkozóan – új eljárásra utasította, ahol vizsgálni kell a felek meghatalmazott ügyvédeinek képviseleti jogát.” Erre reagáltak az érintettek.

Dr. Nagy Péternek adott meghatalmazások semmisek

A 2021. május 7-i döntéssel kapcsolatban megszólalt az ISD Dunaferr Zrt. főrészvényese, a Steelhold Ltd. képviselője, dr. Mikó István is, aki szerint dr. Nagy Péter képviseleti jogával kapcsolatban a Győri Ítélőtábla május 5-én jogerős végzésében kimondta, hogy 2016. szeptembertől minden eseti meghatalmazása ma már semmis, joghatás kiváltására alkalmatlan, hiszen a 2016. évi CXXX. Törvény 70.§ alapján egy eljárás minden szakaszában vizsgálni kell a képviseleti jogot. Ezt akkor is meg kellett volna tenni, amikor dr. Nagy Péter a május 6-i közgyűlést elrendelő március 23-i cégbírósági végzéssel szemben fellebbezett, hiszen már ekkor sem volt képviseleti joga, mivel Evgeny Tankhilevich már közel fél éve nem volt cégjegyzésre jogosult személy. Így a 2021. május 7-én kelt Győri Ítélőtábla végzése időpontjában sem.

Itt tartunk. Minden bizonnyal „folytatása következik.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában