Vasvári

2021.05.12. 17:30

Az ország egyik legsportosabb iskolája

Bár a tavalyi diákolimpia-szezon a járványhelyzet miatt nem fejeződhetett be, a Magyar Diáksport Szövetség a közelmúltban kihirdette a legjobban teljesítő oktatási intézmények rangsorát. Megyénkből egyedül a dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskola került a legjobbak közé.

Szabó Szabolcs

Számos tehetséges fiatal tanul és sportol a dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskolában

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A Magyar Diáksport Szövetség lapunknak küldött közleménye szerint az elmúlt tanévi diákolimpia versenysorozatot az MDSZ 2020. március 11-én függesztette fel, ami a pandémia miatt sajnos nem is tudott tovább folytatódni. A 15 sportág közül eddig a határ­időig az atlétika ügyességi és váltófutó-csapatbajnokság, duatlon, kosárlabda, kézilabda és röplabda „A” V–VI. korcsoport, a floorball, futsal IV. és V–VI. korcsoport, grundbirkózás, asztalitenisz és a játékos sportverseny országos döntők zajlottak le, amely az összes, 27 rendezvénynek kevesebb mint fele. A versenyzők és felkészítő pedagógusok munkáját a csonka szezonban is szerette volna elismerni a Magyar Diáksport Szövetség, így az elnökség döntése alapján – a korábbi évekhez képest módosított rendszerben – díjazta a legeredményesebb és legaktívabb iskolákat.

Az általános iskolák versenyében ezúttal a egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola diadalmaskodott, a második helyen pedig a Komárom-Esztergom megyei szőnyi Bozsik József Általános Iskola végzett. Ami számunkra azonban fontosabb, hogy az összesített eredményeket tekintve 10. lett a dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskola. Fe­jér megyében más oktatási intézményt nem díjaztak a 2019/2020-as szezonban.

Fejér megyében más oktatási intézmény eddig még nem került be a legjobb tíz iskola közé

Az általános iskolák versenyének végeredménye: 1. az egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola, 2. a szőnyi Bozsik József Általános Iskola, 3. a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium, 4. a kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola, 5. Budapest ­XIII. kerületi Eötvös József Általános Iskola, 6. Miskolc, Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola, 7. Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda, 8. Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sport­iskola, 9. Szent Tamás Katolikus Általános Iskola, 10. a dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskola.

A középiskolák mezőnyében első helyen zárt a kecskeméti Bolyai János Gimnázium, második lett a Diósgyőri Gimnázium, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium léphetett fel.

A diákolimpia a diáksport egyetlen országos tanulmányi és tehetséggondozó versenye Magyarországon, amely idén 15 MDSZ által rendezett és további 35 olyan versenyt foglal magában, amelyet országos sportági szakszövetségek és sportági szövetségek bonyolítanak le. A versenysorozatnak egy tanév során összesen közel 320 ezer nevezője van, közülük 35 ezren jutnak el az országos döntőkig. A diákolimpia fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a versenysorozatot az MDSZ az oktatásért felelős miniszterrel közösen hirdeti meg. A diákolimpia országos döntőinek érmesei 10 felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során, ahol a felvételi időpontját megelőző 8 év erre jogosító eredményei érvényesíthetők.

A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a diákolimpiát, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.

Számos tehetséges fiatal tanul és sportol a dunaújvárosi Vasvári Pál Általános Iskolában
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában