közösségi akció

2021.05.19. 17:30

Alapelvek: csökkentés, újrahasználat, hasznosítás

A hatékony hulladékgazdálkodás legfontosabb három alapelve a hulladékcsökkentés, az újrahasználat és az újrahasznosítás. Kulcson mindhárom területen tesznek lépéseket, az elmúlt hétvégén az újrahasznosítás, azaz a szelektív hulladékgyűjtés kapcsán szervezetek egy sikeres közösségi akciót.

Török Tímea

2021.05.15. Elektromos hulladékgyűjtés és kirakodó vásár Kulcs Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Hagyományos értelemben a hulladék szennyezi a környezetet. Ezzel szemben a hatékony hulladékgazdálkodás mégis értéket teremt. Kulcson ennek két lehetséges módját is ismerik és gyakorolják. Mert egyrészről lehetővé teszik számos anyag visszanyerését a szelektív hulladékgyűjtési lehetőségek megszervezésével, másrészről pedig az együtt elvégzett munka közösséget kovácsol. A cél pedig nem kevesebb a kulcsiak számára, mint a hulladékmentes, szép környezet. Lapunk hasábjain is olvashattak róla, hogy az elmúlt év őszén már rendeztek a településen műszaki- és fémhulladékgyűjtést.

Jól sikerült a műszaki- és fémhulladékgyűjtés, a délelőtt többször cserélni kellett a konténert
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Részben ennek a sikerén felbuzdulva, másrészt a lakossági igényekre adott gyors válaszként ismét szervezésbe kezdtek az önkormányzat vezetői. Így egy újabb rendezvény keretében gyűjtötték össze a faluszerte felhalmozott speciális hulladékot május 15- én a faluház mögötti téren reggel 8 óra és déli 12 óra között. A szervező Kulcs Községi Önkormányzat és a Dunaújvárosi E-Elektra Zrt. a település által finanszírozott konténerbe gyűjtötték ezúttal is a hulladékot, amelynek biztosítását a Kulcs Biztonságáért Polgárőr Egyesület tagjai végezték.

A horgolt apróságok szépek és kelendőek is egyben

Gondoltak a mozgásukban korlátozott kulcsi lakókra is, tőlük el is szállították a szemetet előzetes kérés alapján. A hulladék elhelyezéséért a lakosságnak ezúttal sem kellett fizetnie, minden ezzel kapcsolatban felmerülő költséget az önkormányzat vállalt. A hulladékgyűjtés mellett lehetőség volt kézműves portékák között válogatni és vásárolni. Az elsőre irracionálisnak tűnő ötlet az árusok megelégedettségére jól sikerült, mint megtudtam, más volt a célcsoport.

Pádár Edit vintage stílusú párnái messze földön híresek

Míg a konténernél a család férfi tagja lerakta a rossz akkumulátort vagy bojlert, addig a hölgyek és a fiatalok nyugodtan tudtak nézelődni és vásárolni. Sőt, mivel a helyi kürőskalácsos is kitelepült, így aki megéhezett a munkában, az is pótolni tudta az energiát. A településen ezen a szombaton volt lehetősége minden kulcsinak felvenni utoljára az ingyenes szelektív hulladékgyűjtős kukáját. Mintegy ezerhatszázan éltek is a lehetőséggel. Akik most is lecsúszott róla, a Dunanett Kft. dunaújvárosi ügyfélszolgálatához fordulhatnak ez ügyben.

Szép növények és jó borok a Radnó kertészet standján

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában