egyeztettek

2021.05.25. 07:00

A startzászlóra várnak

Mintegy kétezer háztartást közvetlenül érint a térségben a végéhez közeledő csatornaépítési projekt.

Török Tímea

Ahogy már korábban olvashatták lapunkban, a Kulcson és Rácalmáson keletkező szennyvizeket a csatornahálózatból majd egy-egy új – Rác­almáson az elavult szenny­víztelepet kiváltó – átemelő, két, szintén új kiépítésű távvezetéken keresztül juttatja el a Hankook körforgójánál lévő átadási pontra. Onnan majd a Dunaújvárosban épült szintén új hálózaton keresztül a három településről összegyűlt szennyvizek a Százlábú hídnál működő úgynevezett AD-jelű műtárgyba, majd a meglévő Szent István utcai – a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-, Hőszolgáltató Kft. kezelésében lévő – átemelőbe kerülnek. A projektben a településeken különböző szolgáltatók érintettek, a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-, Hőszolgáltató Kft. és a Mezőföldvíz Kft. mellet a DRV Zrt. is.

Hóbor Edina, Bárdos Bartók Miklós Csaba és Sági Richárd az üzemvezetőségen tárgyalnak
Fotó: Török Tímea

Az elmúlt héten a DRV Zrt. Velencei Üzemvezetőségen járt a kulcsi polgármesteri hivatal műszaki ügyekért felelős tisztségviselője, Sági Richárd. Az egyeztetés során találkozott Bárdos Bartók Miklós Csaba üzemvezetővel és Hóbor Edina üzemvezetői ügyintézővel.

A településen mintegy másfél ezer ingatlannak lesz lehetősége a szennyvízcsatornát igénybe venni, elsősorban a csatornabekötésekkel kapcsolatos gyakorlati tennivalókról folytattak megbeszélést a szakemberek.

A vízmű üzemvezetője több kérdést is tisztázott. Elmondta, hogy a szennyvízbekötések átvétele során három csapat fog a DRV Zrt. részéről Kulcson dolgozni. Minden csapat két főből áll majd, akik naponta várhatóan tizenöt szennyvízbekötés átvételét fogják elvégezni Kulcson. Az átvételek számát befolyásolhatja, esetleg lassíthatja majd, ha házi átemelő van az ingatlanon, vagy a szolgáltató kérésének ellenére betemetett bekötést kell, illetve kellene majd átvenniük.

Biztonsági szempontból rendkívül fontos, amelyet az üzemvezető kifejezetten hangsúlyozott, hogy minden csatornaátvétellel foglalkozó szakember fényképes DRV-s igazolvánnyal rendelkezik. Csak ők jogosultak az ingatlanokon csatornabekötés átvétele címen bármilyen tevékenységet végezni. A visszaélések elkerülése és egyes vagyon elleni bűncselekmények megakadályozása miatt a megelőzés a legcélravezetőbb ebben az esetben is.

Bárdos Bartók Miklós Csaba szerint a DRV Zrt. mindent megtesz a munka gördülékeny elvégzéséért. Így naponta egyeztetnek az építési kivitelezővel és amint ők jelzik, hogy befejezik a munkálatokat, a DRV munkatársai értesítik az önkormányzatot, ha megkezdődhetnek a rákötések. A lakosságot már jóval korábban tájékoztatta a cég az ingatlanok szennyvíz bekötéseinek üzemeltetésbe vételével kapcsolatos tudnivalókról. E szerint a szennyvízbekötéseket a kedvezményes szakfelügyeleti díj (bruttó 1270 Ft) befizetése után, a lakossági tájékoztatóhoz mellékelt Megrendelő ivóvíz-, csatornabekötés létesítésére nyomtatvány, valamint a díjfizetést igazoló sárga csekk feladószelvényének vagy másolatának, illetve az átutalás visszaigazolásának az önkormányzathoz történő beadásával lehet kezdeményezni. A dokumentum beadásakor az önkormányzat megadja a felhasználónak a rákötés időpontját, amely napon a DRV Zrt. a helyszínen szakfelügyelet nyújtása mellett átveszi a rákötést. A kitöltött nyomtatványt és a befizetési igazolást az önkormányzat továbbítja a szolgáltató felé. A rákötés meghatározott átvételi napjára az ingatlantulajdonosnak el kell készítenie vagy készíttetnie a megépült tisztítóakna és a házi szennyvízhálózat összekötését. Ez a vezeték-összekötés mindenképp szükséges, függetlenül attól, hogy ezáltal már szennyvízbevezetés is történik az új rendszerbe, vagy még további kivitelezési munkák lesznek szükségesek a szennyvíz új rendszer felé irányításában.

– A rákötések átvételéhez mindent előkészítünk. Így az igényeiket jelző ügyfeleknek előre kitöltött átvételi bizonylattal készülünk, de külön kérés esetén üres dokumentum is rendelkezésre áll majd a helyszínen. Ha nem a tulaj, vagy a szerződött fél tartózkodik otthon, akkor szükség lesz az eljárónak egy hivatalos megbízólevelet, meghatalmazást készíteni.

A helyszínen a szakemberek leolvassák a vízórát, átvizsgálják és kipróbálják majd a rendszert, végül kitöltik az átvételi bizonylatot. Az abban rögzített vízóraállás lesz a szennyvízdíj alapja, nincs mód újabb leolvasásra e tekintetben. A vízmű munkatársai a csatornabekötés során tájékoztatják a lakosságot személyesen is az úgynevezett „csatornaillemtanról” és a lakosságnak egy meglepetés nyereményjátékkal is készülünk – mondta el az üzemvezető, majd a műszaki ügyekért felelős hivatalnoknak adta át a szót.

– A csatornahasználati illemtan megismerésére és betartása kiemelten fontos. Mert bár a szennyvízcsatorna-hálózat fenntartásáért és karbantartásáért a DRV Zrt. a felelős, de az esetlegesen nem rendeltetésszerű használatból eredő káresemény miatt az önkormányzat, mint a rendszer tulajdonosa tartozik majd felelősséggel.

Szintén szeretném hangsúlyozni, hogy bár Kulcson mintegy másfél ezer ingatlannak lesz lehetősége a szenny­vízcsatornát igénybe venni, mégis alig több mint a fele, azaz kevesebb mint hétszáz ingatlan jelezte eddig a szándékát az önkormányzatnál. A későbbi kellemetlenségek, csalódottság és a rákötési díj megemelkedését elkerülendő kérem, hogy aki szeretné a szennyvízcsatorna-szolgáltatást igénybe venni, az minél előbb tegyen eleget adminisztrációs kötelezettségének.

A DRV Zrt. tavaly megküldött lakossági tájékoztató levelében foglaltak szerint. A folyamat indulásáról tehát a fent említetteknek megfelelően a kivitelező jelez a DRV Zrt.-nek, a cég értesíti az önkormányzatot, akik pedig tájékoztatják a lakosságot. A csatornabekötés átvételéről, a lehetséges időpontokról a következő elérhetőségeken, telefonon és online is lehet majd informálódni: a 06-70/636-5217-es telefonszámon, vagy www.kulcs.org/csatorna/ oldalon. Itt elolvashatja a szenny­vízbekötés átvételi bizonylatát is, amelyet a helyszínre visznek majd a szakemberek. Valamint itt tölthet le meghatalmazást is – mondta el Sági Richárd, műszaki ügyintéző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában