SZÜKSÉGES ÉS INDOKOLT

2021.05.26. 07:00

A kulcsi rém aggasztó esete

A kulcsi rém 2012. április 4. és 6. között brutális kegyetlenséggel megölte bátyját, nagyszüleit és apját. Anyját, nővérét és nővére barátját is összekaszabolta, de ők túlélték az ámokfutást.

duol.hu / V. Varga József

20210518, Kulcs Horváth Csanád Jutas kulcsi családirtó gyilkos képen: családi ház Kulcs Fotó: BORS

Fotó: bors

A frissen szárnyra kapott sajtóhírek szerint H. Cs. J. készül a szabad életre, s a szakintézetből kiengedett gyógyultakat a lakhely szerint illetékes pszichiátriai betegek otthonában kell befogadni. Megyénkben Bicskén és Gánton működik ilyen intézmény. A reakciók szerint nemcsak Kulcson, de már Bicskén és Gánton is rettegnek a sorozatgyilkostól!

Amint annak idején beszámoltunk róla: H. Csanád Jutas kihallgatása során részletes beismerő vallomást tett. Állítása szerint hónapok óta gyilkos ösztön ébredt benne, családtagjai halálos ellenségeivé váltak, ezért ölte meg őket. Előre kitervelten, különös kegyetlenséggel hajtotta végre a gyilkosságokat, s tettét később sem bánta meg.

„A gondolat, hogy mindenkit meg kell ölni, már korábban érlelődött bennem – fogalmazott – , egy napra terveztem az öléssorozatot, három lett belőle.”

A miértre adott válaszok megfogalmazásakor a démoni szintre emelkedést, illetve az ennek útjában álló családtagok kiiktatását jelölte meg a tárgyalások egyikén tett vallomásában.

H. Csanád Jutast a Székesfehérvári Törvényszék 2014. május 24-én kihirdetett ítéletében felmentette a gyilkosság vádja alól, egyúttal elrendelte zárt intézetben történő kényszergyógykezelését. Az ügyészség hiába fellebbezett az ítélet ellen, a Fővárosi Ítélőtábla 2015. márciusában jogerős végzésében helyben hagyta az első fokon született döntést.

A kulcsi családirtó kényszergyógykezelése legfeljebb 20 évig tart. Ha állapotában addig nem áll be pozitív változás, akkor pszichiátriai intézetben kell tovább folytatni a kezelését.

Fotó: archív

A férfi már javában készül a szabad életre

Bár H. Csanád Jutas sorsa még kérdéses, de a férfi már javában készül a szabad életre – dobta föl a labdát most magasra a bulvársajtó. Életben maradt családtagjai korábban kinyilvánították, nem szeretnék befogadni, ráadásul nincs saját ingatlana. Ilyen esetekben a lakhely szerint illetékes pszichiátriai betegek otthonában kell az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetből (IMEI) kiengedett gyógyultakat befogadni. Fejér megyében Bicskén és Gánton működik ilyen intézmény, s a négyszeres gyilkos a bicskeibe adta be a kérelmét. A városban kifejezetten jó dolga lenne, ugyanis biztosítanák számára az ötszöri étkezést, és szabadon járhatna-kelhetne…

A lapunkhoz eljutott olvasói reagálások alaphangon is a megdöbbenésről tanúskodtak. Nyomozásba fogtunk, kérdeztünk, és a korántsem megnyugtató válaszok után újfent csak kérdeztünk. Igazak a felröppent hírek?

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az ügyben annak idején eljáró és döntéshozó Székesfehérvári Törvényszékhez irányított bennünket. Velük párhuzamosan az IMEI-től is érdeklődtünk. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (hozzájuk tartozik a szóban forgó igaságügyi elmegyógyintézet) kommunikációs főosztálya arról tájékoztatta lapunkat, hogy „a büntetés-végrehajtási szervezetnél keletkezett, bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget a válaszadásra.”

A fehérvári törvényszék a Fővárosi Törvényszék megkeresését javasolta. Időközben Gánton és Bicskén is kutakodtunk. A gánti polgármesteri hivatalba nem érkezett az üggyel kapcsolatos bejelentés vagy egyéb jelzés, a bicskei önkormányzat nem válaszolt megkeresésünkre. A budapesti törvényszék az alábbiakat közölte: ha az ügyben elsőfokon nem fővárosi székhelyű bíróság járt el, a kényszergyógykezelés felülvizsgálatában a Budapest Környéki Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája illetékes.

Ekkor úgy tűnt, hogy tovább finomított kíváncsiskodásunkra (ha már a konkrét ügyben nem adhat senki felvilágosítást), miszerint: Mi az eljárás általánosságban a hasonló esetek kapcsán? A társadalom kénytelen együtt élni potenciális gyilkosokkal? Ki védi meg az embereket? – nem kapunk választ.

Szükséges és indokolt a kényszergyógykezelés

Aztán sajátos endingként (befejezésként) kézhez kaptuk a Budapest Környéki Törvényszék sajtó- és kommunikációs osztályának levelét:

„H. CS. J. kényszergyógykezelését a Székesfehérvári Törvényszék, mint elsőfokú, illetve a Fővárosi Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság jogerősen rendelte el 2015. március 5. napjától. A kényszergyógykezelés időtartama határozott idejű, és 2033. június 9. napjáig tart.

Ettől függetlenül a kényszergyógykezeltnek joga van az illetékes pszichiátriai betegek otthonában való elhelyezésére kérvényét beadni.

Általánosságban a büntetés-végrehajtási törvény értelmében a büntetés-végrehajtási bíró a kényszergyógykezelés megkezdésétől számított hat hónap eltelte előtt a kényszergyógykezelés szükségességét hivatalból felülvizsgálja. Ha a kényszergyógykezelést nem szünteti meg, a felülvizsgálatot hat hónaponként megismétli.

Jelen esetben a legutóbbi felülvizsgálat alkalmával a Budapest Környéki Törvényszék Büntetés-végrehajtási Csoportja 2021. március 22-én hozott végzést az ügyben.

A bíróság a beszerzett együttes elmeorvos- és orvos szakértői véleményekben foglaltak alapján a kényszergyógykezelés felülvizsgálata során úgy döntött, hogy a kényszergyógykezelés fenntartása H. CS. J. esetében szükséges és indokolt, ezért a bíróság a kényszergyógykezelést nem szüntette meg.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában