Vidéki körkép

2021.05.19. 07:00

A jövő generációja számára építenek gyermekintézményt

Minden településen kiemelt fontosságú projekt, amikor a legfiatalabb korosztály számára teremtenek modern, mai kornak megfelelő ellátást. A Dunaújváros környéki falvakban, Kisapostagon, Baracson, Nagyvenyimen és Mezőfalván is nagy fába vágták a fejszét, amikor az ottani képviselő-testületek igennel szavaztak a bölcsődeépítési lehetőségekre. Négyrészes írásunkban a négy település kisgyermek-intézményi helyzetét mutatjuk be.

Horváth László

Elsőként Kisapostagra látogattunk, ahol 2021. február 1-jén nyitotta kapuit a Nyolc Törpe Mini Bölcsőde, és már két hónapos üzemelési tapasztalattal rendelkeznek.

– Nagyon örvendetes számunkra, hogy teljesen feltöltődött a létszám – ismertette az indulás jó híreit Nagy Attila, Kisapostag polgármestere. – Jelenleg két csoportban, tizenöt gyermeket tudtunk elhelyezni a tizenhat fős kapacitással épített házban. Gyakorlatilag ez telt házat is jelent, hiszen a tizenhat fő csak akkor betölthető, ha mindenki két év felett lenne. Mivel vannak kisebb gyermekek, így most tizenöt fő a maximális befogadóképesség. A lakosok pedig óriási örömmel fogadták a bölcsőde megépülését. Tényleg sok kisgyermek van a településen. A szülőknek nagyon fontos, hogy már ebben a korban közösségbe tudják járatni a piciket. A fogadtatásra talán nem is lehetne jobb példa, mint megemlíteni azt az összefogást, amivel a szülők közösen készítettek az intézmény elé több virágágyást, kerti dekorációt. Tehát a kicsik ellátása mellett hamar közösségformáló ereje is lett az új kisgyermeknevelő intézményünknek.

A bölcsőde fontos lakosságmegtartó erőt képvisel

A kisapostagiak bölcsődéje közel ötvenmillió forintos önkormányzati, saját forrású beruházásban valósult meg, amelyhez vállalkozói, céges és társadalmi segítséget is kapott a hivatal – folytatta a tudnivalók sorát Nagy Attila. Hozzátéve: – További terveink között szerepel, hogy a bölcsőde udvarán szeretnénk egy szép játszóteret is kialakítani, valamint a melléképület felújításával növelni a kicsik életterét. Az intézmény bővítése egyelőre nincs napirenden, mivel az aktuális települési létszámhoz ez elegendő. Bárcsak ez lenne a legnagyobb gondunk, hogy nem tudunk annyi helyet biztosítani, ahány gyermek születik. Természetesen akkor is találunk rá megoldást.

– Mit kell tenni a szülőknek hogy bölcsődés lehessen gyermekük? – kérdeztük a települési elöljárótól.

– Az intézményvezetővel kell a kapcsolatot felvenni, aki megfelelő információval látja el az érdeklődőket. Egyébként most már minden dolgozó elégséges tapasztalattal látja el a feladatokat és tud segíteni – zárta szavait Nagy Attila, a község polgármestere.

Nagy Attila polgármester az intézmény előtt

Az indulás tapasztalatairól megkérdeztük Csák Zita bölcsődevezetőt is.

– Annyival egyszerűbb helyzetben voltunk, hogy már létezett egy működő csoportunk az óvodában, és így költöztünk ide. Az eltelt idő alatt rendbe tettük a környezetünket és beszereztük a hiányzó játékkészleteket. Teljes létszámmal működünk. Az induláskor szinte zökkenőmentesen zajlott minden. Tapasztalataink szerint jól érzik magukat a csöppségek, és az új csoport beszoktatásánál, összeállításánál sem volt probléma. A gyerekeknek óriási a mozgás­igényük. Talán még az udvar hiányzik, ami alakulóban van. A szülők rendkívül aranyosak, igyekvőek. Ezen kívül minden adott a napi tevékenységhez. Őszre kilenc gyermekünk megy óvodába, ennyi helyünk felszabadul. Szeretettel várjuk az új bölcsődéseket – mondta a nyitás óta eltelt időszakról az intézményvezető.

Csák Zita bölcsődevezető a Vidor csoportba járó gyermekekkel foglalkozik, akik örömmel mutatják meg nekünk is a kedvenc játékaikat
Fotók: Horváth László

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy mit mondanak a szülők? Csima László nyilatkozott a Dunaújvárosi Hírlapnak:

– A családosoknak különösen nagy érték, ha bölcsődei ellátást vehetnek igénybe a lakókörnyezetben. Egy ilyen kis közösségbe nagy biztonsággal, nyugodt szívvel hozhatjuk gyermekeinket. Ezért is örültünk, amikor hírét vettük az építkezésnek.

Csima László és felesége, Vivien a kisfiúkkal, Barnabással

Bár még friss az élmény szülő és gyermek számára egyaránt, de nagyon jól vettük a beszoktatási időt, hamar ment a beilleszkedés. Szeretünk Kisapostagon élni. Gyönyörű a környezet, barátságosak az emberek, és sok feltétel adott a kisgyerekesek számára is. Mindenképpen jár egy csillagos ötös az önkormányzatnak – hallhattuk a szülői értékelést.

(Körképünk következő részében Baracsra látogatunk, ahol javában zajlik az építkezés, és decemberre tervezik a nyitást. )

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában