Tudástranszfer, információáramlás, fejlődés

2021.05.12. 17:39

A Dunaújvárosi Egyetem a közelmúltban csatlakozott a Területi Innovációs Platformhoz

Ünnepélyes keretek között kedden írták alá a Dunaújvárosi Egyetemen a Területi Innovációs Platform (TIP) együttműködési dokumentumát, így újabb régió kapcsolódik be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakmai kezdeményezésébe.

duol.hu

Fotó: LI

A TIP hálózata az egyetemek tudásbázisára alapozva nyit utat az innovációnak, új szemlélettel ösztönözve az információáramlást és a tudástranszfert, folyamatos együttműködési és kapcsolat­építési lehetőséget biztosítva az adott térség innovatív szereplőinek. Az elmúlt két évben országszerte kilenc TIP alakult, amelyekhez eddig több mint 280 tag csatlakozott. A Dunaújvárosi Egyetem tudáscentruma köré szerveződő új TIP a térség innovációs szereplőinek egyszerre biztosít lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma megerősítésére, együttműködések kialakítására és új szakmai alapok létrehozására.

Dr. Szabó István az NKFIH elnökhelyettese és dr. András István rektor az együttműködést bemutató sajtótájékoztatón
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A belépő tagok időben értesülnek az aktuális hazai és nemzetközi innovációs pályázatokról, hatékonyabb forrásfelhasználásra lesznek képesek, a tevékenységük során pedig közvetlenül hozzáférnek az egyetem kutatás-fejlesztési kapacitásaihoz, így az innovációs folyamatok aktív résztvevőivé válnak. A dunaújvárosi TIP alapító rendezvényén dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) tudományos és nemzetközi elnökhelyettese hangsúlyozta: „Az innováció és a kutatás ösztönzésének, illetve társadalmi szinten történő hasznosulásának szempontjából a Területi Innovációs Platformok szerepe egyre inkább felértékelődik. Ebben a folyamatban különös jelentőséggel bírnak az adott térség felsőoktatási intézményei, kutatóhelyei és vállalkozásai, amelyek együttműködése révén új értékek, megoldások jönnek létre, immár a dunaújvárosi térségben is közös, tudás alapú platformon szerveződve.” Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, „az alkalmazott tudományok egyetemeként az intézmény elkötelezett a gyakorlati tudás átadása és az ipari kapcsolatok bővítése iránt. Számos kutatással és projekttel járul hozzá az egyetem a régió szellemi tőkéjének növeléséhez.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában