Többrendbeli lopás

2021.04.28. 11:00

Újból sikerült elkapni a katalizátortolvajt

Még tavaly novemberben írtunk arról, hogy milyen lakossági felháborodást okozott, hogy egy, az autók katalizátoraira szakosodott banda garázdálkodik éjszakánként az utcákon, nem egy autóst megkárosítva ezzel.

Brousil Csaba

20200611 Székesfehérvár Illusztráció Autószerelés, a platina miatt lopják a katalizátorokat A képen: Pár perc alatt - speciális vágóeszközzel - eltávolítható a katalizátor Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

Mint azt akkor megírtuk, a tolvajok módszere egyszerű. A tettesek megemelik a kocsit, alábújnak, majd egy speciális vágóeszköz segítségével elvágják a kipufogócsövet, így hozzáférnek a katalizátorhoz. A vágás ezzel az eszközzel gyakorlatilag hangtalan művelet, így az éjszaka folyamán észre sem lehet venni a bűncselekményt. A tolvajok a katalizátorokból kinyert színes- és nemesfémeket a feketepiacon több tízezer forintért eladják, amíg az autó tulajdonosának több száz ezer forintos kára keletkezik. Tavaly év végén ezt a bandát a rendőrség elfogta. A Facebook egyik zárt dunaújvárosi csoportjában ismét arról cserélnek információt az autótulajdonosok, hogy megint lopják a katalizátorokat a kocsik alól. Megkérdeztük az ügyben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtó­osztályát, ahonnan ezt a választ kaptuk. „A rendőrségre 2021. március 12-e és 2021. április 17-e közötti időszakban több lakossági bejelentés is érkezett arról, hogy Dunaújváros belterületén ismeretlen elkövető több gépjárművet is megrongált olyan módon, hogy a gépkocsik kipufogórendszeréről levágva eltulajdonította azok katalizátorát.

Szinte iparág lett a katalizátorlopás
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A bűncselekményekkel összefüggésben a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság egy 26 éves helyi férfival szemben – többrendbeli lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – folytat büntetőeljárást.” Továbbá arra kérték ezúton is a lakosságot, hogy amennyiben bűncselekmény elkövetését, gyanús személyek, vagy idegen gépkocsik mozgását észlelik, haladéktalanul jelezzék a rendőrségre a 112-es segélyhívószámon! Illetve mellékeltek pár hasznos tanácsot is, amellyel szerintük védekezni lehet a katalizátorlopás ellen. Azt javasolják az autósoknak, hogy lehetőség szerint igyekezzenek jól megvilágított helyen parkolni, ha van rá lehetőségük kössenek olyan Casco-biztosítást, amelyben az alkatrészlopás is szerepel a tételek között. Viszont arra is felhívták a figyelmet, hogy a katalizátor köré senki ne szereltessen fel védőrácsot, mert az a közlekedés során felvehet száraz falevelet, szemetet, ami a leadott hő hatására meggyulladhat, tehát tűzveszélyes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában