Önnek ajánljuk

2021.04.09. 19:42

Safin Dunaferr: elutasított cégalapítás

A Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága elutasította a Safin Dunaferr Acélipari Zrt. benyújtott cég­alapítási bejegyzési kérelmét.

Várkonyi Zsolt

Mint korábban írtuk, a Safin Dunaferr Acélipari Zrt. néven új társaság bejegyzését kérelmezték. A társaság tulajdonosa az az ausztriai Safin Handelsges. m. b. H., amely – bérmunka keretében – ma is ellátja alapanyaggal az ISD Dunaferr Zrt.-t, és amelyhez mint engedményes partnerhez, az arra kötelezett acélkereskedő cégektől befolynak a vasmű bevételei is. A Safin Dunaferr ugyanarra a címre lett bejegyezve, mint az ISD Dunaferr Zrt., és a tárolt cégkivonatban szinte teljesen azonosak a 230 tételből álló tevékenységlisták. A társaság kézbesítési megbízottja pedig az a dr. Nagy Péter, aki az ISD Dunaferr Zrt. ügyvédje is.

A munkavállalók eddig is becsülettel dolgoztak
Fotó: DH-archív

A cégalapítás bejegyzése iránti kérelmet azonban az illetékes törvényszék cégbírósága elutasította. Az indoklás szerint – többi között – a bejegyezni kért vezérszó (a Safin Dunaferr – a szerk.) nem tér el egyértelműen a már bejegyzett ISD Dunaferr elnevezésétől. A Dunaferr név és a székhely használatának igazolására ugyan becsatolták az ISD Dunaferr Zrt. hozzájáruló nyilatkozatát, az iratot azonban olyan személy írta alá, aki nem jogosult az ISD Dunaferr Zrt. képviseletére, így a bejegyzés iránti kérelem nem felel meg a jogszabályi előírásoknak.

Most nem részleteznénk azt, hogy az ISD Dunaferr Zrt. jelenlegi vezetésében – a meghatalmazások tengerében – kinek van és kinek nincs cégképviseleti jogosultsága. Persze az ismételt benyújtásnak egyszeri alkalommal még helye van.

Ám álljunk meg egy szóra! Nem hisszük azt, hogy Ev­geny Tankhilevich legfőbb és általános vezérigazgató-helyettes vagy dr. Nagy Péter, a cég ügyvédje ne lenne tisztában ezzel.

Szakértők szerint a több mint 300 milliárd forintnyi kötelezettséggel rendelkező cég esetében szinte elkerülhetetlen a felszámolási eljárás. Az látszik, hogy arra a cégre, amely ilyen szárnyaló acélipari árak mellett sem képes eredményesen működni, ez vár(hat). És afelől se legyen kétségünk, hogy ez a jelenlegi helyzetben valós eshetőség.

Csak a felszámolási eljárás során ne azok legyenek erre felkérve, akik idáig juttatták a 70 éves céget!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában