beruházás

2021.04.27. 11:30

Önkormányzati siker, ha bővíteni kell a bölcsődét és az óvodát

A kormány az egyes térségek fejlesztési igényeinek támogatásával kapcsolatban az elmúlt év novemberében 27 milliárd forintot is meghaladó összeget csoportosított át a Gazdaságvédelmi Program terhére. A Dunaújváros környéki települések közül ebből a pénzből – vissza nem térítendő formában – több érintett önkormányzat kiemelt beruházási feladatait is támogatja a kormányzat.

Török Tímea

Fotó: LI

A település vezetői – csakúgy mint Adonyban, Nagyvenyimen és Kulcson – örömmel fogadták a jó hírt, amely novemberben jelent meg a Magyar Közlönyben. Magyarország Kormánya a 1746/2020.( XI.11.) Korm. határozatával Rácalmás városát összesen 480 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

A képen látható régi városháza felújítása júniusban veszi majd kezdetét
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Szinte azonnal megkezdődött a munka, és szakértők bevonásával dolgozni kezdtek a település két nagy beruházásának, a Manóvár Óvoda és Bölcsőde bővítésének, továbbá a régi polgármesteri hivatal felújításának és átalakításának előkészítésén.

A témával kapcsolatban Schrick István nyilatkozott korábban már lapunknak, akkor erről a fejlesztésről a következőket mondta el a polgármester: „– Ennek a jelentős összegnek a nagy részét (300 millió forintot) a Széchenyi téren lévő régi polgármesteri hivatal épületének felújítására, kisebb hányadát (180 millió forintot) pedig a Manóvár Óvoda és Bölcsőde bővítésére fordíthatja önkormányzatunk. A régi polgármesteri hivatal mintegy ötven éve épült, rossz műszaki állapotban van, mondhatni, az utolsó pillanatban jött a segítség a felújítására.

A családsegítő és szociális szolgálat ideiglenes székhelyen
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Az átalakítást, helyreállítást követően az épületben helyet kap majd a már jelenleg is ott működő család- és gyermekjóléti szolgálat, illetve a szociális ellátást biztosító részleg. Továbbra is helyet kapnának a városban bejegyzett civil szervezetek, így közösségi térként is funkcionálhat majd az épület. A körzeti megbízottat, valamint a polgárőrséget is ott találják majd meg a rác­almásiak a jövőben is. A beruházás keretében az épület teljes homlokzati átalakítása megvalósul, nyílászárók cseréjével, homlokzati hőszigeteléssel és az önkormányzat megújuló energiahasznosítással segítené elő az épület fenntarthatóságát.

Jelenleg vannak olyan rácalmási szülők, akik kénytelenek máshol elhelyezni gyermeküket
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Rácalmási Manóvár Óvoda és Bölcsőde bővítése kiemelt jelentőséggel bír az önkormányzat számára. A 2020 szeptemberétől induló nevelési évben 150 gyermeket írattak be a szülők. Ez a gyermeklétszám a hatályos alapító okirat szerinti a maximális létszámot fedi le. Jelenleg vannak olyan szülők, akik sérelmezik, hogy az intézményi telítettség miatt máshol kellett megoldaniuk a gyermekük elhelyezését. Tehát a lakossági igény is az óvoda és a bölcsőde fejlesztését indokolja. Az óvoda bővítését – egy csoportszoba kialakítását – szolgáló beruházáshoz hozzá tartozna egy közterületi parkoló létrehozása is, ahol elektromos töltőállomások is kialakításra kerülnének, szintén a lakossági igényeket figyelembe véve” – nyilatkozta korábban lapunknak Schrick István polgármester.

A szociális gondozók, így Juhász-Vedres Szilvia is, már a Jankovich-kúriában dolgoznak
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Az átalakítás és felújítás ideje alatti átmeneti időszakban új helyen találják azokat a szolgáltatásokat, amelyek normál körülmények között a régi városházán működnek. Ezekről részletesen majd egy későbbi alkalommal írunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában