Önnek ajánljuk

2021.04.12. 19:07

Dunaferr: Késve, de elkezdték fizetni a béreket

<em>„16 tonna fekete szén, 16 tonnát raksz és mennyi a bér</em><br> <em>Meghalni kéne, de nem lehet, a vállalat nem engedi a lelkemet...</em><br> <em>Ha szombat este indul a parti, a malacnak reggel ki fog enni adni...</em><br> <em>A színpadon három majom, hülyének néznek minket, azt gondolom”</em><br><br> Többek között a Republic együttes 16 tonna fekete szén című dalának sorai jutottak az eszünkbe, amikor a dunaferres munkavállalók késve fizetett béréről kaptunk tájékoztatást.

Várkonyi Zsolt, Brousil Csaba

2021.04.12. Nem fizetett fél havi bért sem a Vasmű Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az ISD Dunaferr Zrt. legfőbb, általános vezérigazgató-helyetteseként Evgeny Tankhilevich levelében ismét arról tájékoztatta a dolgozókat, hogy a cég nem tudja egy összegben kifizetni a munkavállalók ez évi márciusi bérét sem – írtuk meg a múlt hét végén. A munkáltató a „megszokott” módon legkésőbb április 10-ig teljes összegben kifizet minden olyan munkabért, illetve annak részét, amelynek havi összege a nettó 200 000 forintot nem haladja meg, olvashattuk.

Majd arról is beszámoltunk, hogy ezt az ígéretet sem sikerül(t) határidőre teljesítenie a munkáltatónak: múlt pénteken – április 10-én – nem kapták meg a munkavállalók az ominózus „félpénzüket” sem. Dr. Sevcsik Mónika RMS- és HR-igazgató szerint banktechnikai okok álltak a háttérben. A munkavállalók érthető és nem kis felháborodással, de várták a hétfői napot, hátha a banktechnikai ok elhárul, és hozzájuthatnak legalább jogos bérük beígért töredékéhez. Sajnos a valóság mást mutatott hétfőn: a dolgozók továbbra sem kapták meg a pénzüket. A Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség április 10-én kelt tájékoztatójában azt írták, ha április 12-én, hétfőn sem fizet a cég, akkor lépéseket kell tenniük a megoldás érdekében.

Hónapok óta kétszerre kapják kézhez a Dunaferr munkavállalói a béreket. Most már az első részlet is késve érkezett
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Hétfőn, a délutános műszakváltásnál a vasmű főkapuja előtt kérdeztük meg Molnár Lászlót, a Dunaferr Vasas Szakszervezet elnökét az aktuális helyzetről. Az elnök elmondta, hogy nagyon sok a felháborodott munkavállaló, ami teljesen érthető, nem is akarta idézni, hogy milyen gondolatok fogalmazódtak meg egyes dolgozók fejében a megoldást illetően. (Erről lehet olvasni a közösségi média posztjaiban, kommentjeiben – a szerk.) Kifejtette, hogy a veszélyhelyzeti intézkedések miatt demonstrációt nem tudnak tartani. Ők, a szakszervezet vezetői jó ideje már nem léphetik át a gyár kapuját, így a gyár területén sem tudnak intézkedni az ügyben. Mint mondta a munkabeszüntetés lehetőségét nem is vették fontolóra, hisz sztrájk nélkül is alig termel a gyár. Elmondta, hogy a dolgozók egy csoportja, még mielőtt kijöttek a kapun a délelőttös műszakból, megpróbáltak feljutni az irodaépület első emeletére, hogy egy potentáttal beszélve megkérdezzék, hol van a fizetésük. Információink szerint ez az akció meghiúsult, de úgy tudjuk, hogy egy petíciót sikerült eljuttatni dr. Sevcsik Mónika RMS- és HR-igazgatónak. A munkásokat a kapunál arra kérték, hogy békésen távozzanak, kedden választ kapnak a kérdéseikre.

Lapzártánk előtt érkezett a hír, hogy a munkáltató hétfőn délután elkezdte a „félpénzek” kifizetését, ahogy azt a múlt pénteken „ígérték”.

Lapunk e közben arról értesült, hogy a múlt héten többen a „nagy házban”, a menedzsmenthez közelálló körből összesen több tíz millió forint juttatásban részesülhettek. A „16-ok névsorát” a személyiségi jogok védelmét tiszteletben tartva nem tesszük közzé, de mindez sajnos pontosan tükrözi a jelenlegi állapotok erkölcsi hátterét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában