előírások nem változtak

2021.04.21. 11:30

Délelőtt foglalkozás, délután beszélgetés

Az idősotthonokban még látogatási tilalom van érvényben, de meghitt találkozásra alkalmat biztosítanak.

Molnár Emese

Fotó: LI

Az egészségügyi dolgozók után az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények lakói és munkatársai kaphatták meg a védőoltást (januárban és februárban). Gulyás Gergely miniszter március végén arról nyilatkozott az MTI összegzője alapján, hogy az idősotthonokban 1 százalék alá csökkent a megbetegedések aránya. Mint mondta, ez mutatja, hogy ha beoltják a legidősebbeket, a legveszélyeztetettebbeket, akkor minimálisra csökken annak veszélye, hogy elkapják a fertőzést.

Megtalálták a lehetőséget arra, hogy láthassák szeretteiket a hozzátartozók
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Bölcskei Anna, az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai vezetője elmondta, január 30-án kapták meg a náluk ápolt idős betegek a második oltást. A Pfizer-vakcinával oltották őket oly módon, hogy a Szent Pantaleon Kórház orvoscsapata ment el személyesen az intézményekbe: a Duna sori helyszínen 167, a Barátság úti otthonban 46 oltást adtak be. A védőoltás kedvező hatását az intézményvezető is megerősítette, az elmúlt időszakban nem volt náluk fertőzéses eset. – Azzal, hogy megtörtént az idősotthonokban a védőoltás, megszüntették a gócpontokat. Nagyon örülünk annak, hogy most béke, nyugalom van az intézményeinkben – mondta Bölcskei Anna.

A bentlakásos szociális intézményekre vonatkozó előírások nem változtak, viszont belső programokat szervezhetnek. Közösen ünnepelték meg például a húsvétot, és most azt tervezik, hogyan-miként lepjék meg az idős hölgyeket anyák napján. Délelőttönként különféle foglalkozásokat tartanak az időseknek, délutánonként pedig lehetőség van egy kicsit bensőségesebb, meghittebb találkozásra a hozzátartozókkal. Még karácsony előtt vezették be azt, hogy ablakon keresztül találkozhatnak a bentlakó idős családtaggal a rokonok, vagy éppen telefonon, videóhívás által láthatják-hallhatják egymást. Azóta hétköznaponként 13 órától van erre lehetőség, előre egyeztetett időpontban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában