Még kilátszik a búzából a nyúl: növekedésre várva

2021.04.17. 14:00

Az utolsó pillanatban jött meg az esőzés

A mezőgazdaság egyik ága sem néz túl biztatóan a jövő elé. Mostanában leginkább a fagykár tizedeli az ültetvényeket, a parcellákat, de sok helyen a kevés csapadék is gondot okoz. A Pentele Mezőgazdasági Zrt.-t sem kímélte a szárazság.

Agárdy Csaba

Márkli János mutatja az őszi káposztarepcét. Az esőzés után megindulhat a növekedése

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjével beszélgettünk arról, hogyan állnak a dolgaik.

– Kedden szinte az utolsó pillanatban érkezett meg az eső. Ha ez nem történik meg, nagyon nagy bajban lett volna a körzetünk, az ország középső része – sóhajtott fel Márkli János.

– A fagy nemcsak a gyümölcsösöknek nem tett jót, hanem nekünk sem. Volt olyan éjszaka, amikor mínusz nyolc Celsius-fok volt a hőmérséklet, ez az őszi vetéseket alaposan megviselte, gyengén fejlett, öt-tíz centiméteres a búza és az árpa is. Hiába szórtuk el időben a műtrágyát, csapadék híján nem tudott eddig érvényesülni. Az elmúlt napokban húsz milliméter eső esett, ez körülbelül tíz-tizenöt centiméter mélyen átáztatta a talajt. Remélem, fordult a kocka, de természetesen a mezőgazdaságban sohasem lehet hátradőlni, megnyugodni – folytatta beszélgetésünket az ügyvezető.

Márkli János elmondta, nagyon bízik abban, hogy végre megindul a bokrosodás, mert ott is komoly az elmaradásuk.

– Ahogy mondani szokta a népnyelv, akkor szép a gabona, ha Szent György napján a búzából már nem látszik ki a nyúl. Ettől még messze vagyunk, de bízom benne, a mostani csapadék hatására megindul a bokrosodás, és helyreáll minden.

Most is érvényes a szólás, szegény embert még az ág is húzza, a Pentele Zrt. esetében ugyanis az enyhe tél sem kedvezett a kilátásoknak.

– Túl gyenge volt a tél, a kártevők átteleltek, ezért védekezni kell ellenük, ez megnöveli a költségeinket. A fagyok visszavetették a repce növekedését, ami már virágzik, pedig mindössze harminc centiméteres, vagyis pici. A kukorica vetését nem tudtuk el kezdeni, mert hideg a talaj. A kukorica melegigénye nagy, a talaj hőmérsékletének tizenkét Celsius-fok fölött kellene lennie, de ettől nagyon messze járunk. A korábbi években jobb volt a helyzet a vetési időben, mostanában azonban nagyon szélsőséges az időjárásunk. A költségeink ugyanazok, mintha megfelelő időjárási körülmények között tudnánk dolgozni, most viszont nem látjuk, mi lesz a végkimenetel. Az már csak hab a tortán, hogy szeles az időjárás, időnként orkánszerű, szélben pedig nem lehet permetezni. Nem szoktam panaszkodni, az utóbbi időben nem is nagyon volt rá okom, de most összességében nem kicsi a problémánk. De sohasem adjuk fel, mert ha így tennénk, már senki sem foglalkozna Magyarországon mezőgazdasággal – fejezte be beszélgetésünket Márkli János.

Azért befejezésként közöljünk jó hírt is – a megjött esőn kívül –: minden tavalyi gabonáját értékesíteni tudta a Pentele Zrt., az is kedvező számukra, hogy a gabona ára magasan van. Már csak kukoricából van egy kis készletük, de azt a dunaföldvári Pannonia Bio Zrt. folyamatosan felvásárolja.

Márkli János mutatja az őszi káposztarepcét. Az esőzés után megindulhat a növekedése
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ami jó az egyiknek, nem jó a másiknak

Nagyon összetett dolog a mezőgazdaság. Ami jó a gabonatermesztőknek, például hogy a gabona ára egyfolytában megy felfele, az nem jó az állattartóknak, akik emiatt drágábban jutnak a takarmányhoz. Hogy meddig tarthat még az áremelkedés, arról a szakértőknek az a véleményük, előbb vagy utóbb a fizetőképes kereslet visszaszorul majd, és ez véget vethet a takarmányárak növekedésének, pillanatnyilag azonban tudnak még feljebb menni az árak. Ennek az az oka, hogy a lakosság egyelőre meg tudja fizetni például a magasabb tej­árat, de maga az állattenyésztési ágazat már komoly bajban van. Az állattenyésztők és a takarmányosok még el tudják viselni a drágulást, ugyanakkor mára egyre többen a határérték közelébe kerültek, aminek következtében valószínűleg hamarosan megáll az áremelkedés.

Érdekes szám, hogy most annyiért lehet a takarmánykoprát eladni, mint amennyiért júliusban a búzát lehetett megvenni.

Forrás: agrarszektor.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában