egészség

2021.04.24. 11:00

A csonttömeg kialakulása miatt rendkívül fontos a gyerekeknél

Gyermekkorban a csúcscsonttömeg kialakulása miatt is rendkívül fontos az ideális D-vitamin-ellátottság. A D-vitamin hosszú távú hiánya a jól ismert, csontokra gyakorolt hatásain túl növeli a különböző krónikus betegségek kockázatát is, ugyanakkor a D3-vitamin-ellátottság alapvetően nem étrendi kérdés. Önmagában az ételekből, élelmiszerekből nehezen biztosítható a szervezet számára a napi szükséglet.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Shutterstock

A napfényben szegény időszakban fontos a külső pótlás étrend-kiegészítők, D-vitaminnal dúsított élelmiszerek vagy junior italok formájában. A fogantatástól számított első ezer nap időszakában a táplálás jelentősen befolyásolja a krónikus betegségek kialakulását. Az egy-három éves korcsoportú gyermekek étkezésében a felnőtt lakosságra is jellemző táplálkozási hibák nyomai már felfedezhetők. Az ilyen korú gyermek nem „minifelnőtt,” tápanyagszükséglete és igényei jelentősen eltérnek a felnőttekétől.

A D-vitamin valójában egy, a napfény hatására az emberi szervezetben kialakuló vagy a táplálékkal bekerülő előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik egy szteránvázas hormon. A bőrben 7-dehidrokoleszterolból a napfény UV-B sugárzásának hatására D3-previtamin, majd D3-vitamin alakul ki. Habár a bőr D-vitamin-képző kapacitása hatalmas, pusztán napsugárzással D3-vitamin-túlkínálat nem alakulhat ki. Ennek oka, hogy túl sok UV-B-sugárzás hatására a previtaminból inaktív anyagok képződnek, és a bőr fokozódó pigmenttartalma gátolja a D3-vitamin-képzést. A bőrben kialakult D3-previtaminból a májban és a vesében végbemenő folyamatok által végül kialakul az aktív forma.

A D-vitamin a gyermekkorban is nagyon fontos, figyeljünk oda, hogy elég jusson gyermekeink szervezetébe a járvány idején is Fotó: Shuttertstock

A XXI. századig a D-vitamint elsősorban a kalcium és a csontok egészségének szabályozásában és az angolkór megelőzésében játszott szerepéről ismerték. Az elmúlt 20 évben azonban számos kutatás zajlott és tart jelenleg is a vitamin hatásaival kapcsolatban, amelyek kimutatták, hogy ez az anyag szabályozza az immunsejtek működését, és általában csökkenti a gyulladást. A D-vitamin erőteljes epigenetikus szabályozó, amely több mint 2500 gént befolyásol és a legsúlyosabb kórképek tucatjaira hatással van, beleértve a daganatos megbetegedéseket, a cukorbetegséget, az akut légúti fertőzéseket és az autoimmun betegségeket is, mint például a sclerosis multiplexet.

A D-vitamin hiányának következményei között lehet a csontvesztés, csonttörések kockázatának emelkedése, számos bőrbetegség, de szerepe van bizonyos autoimmun betegségek kialakulásában, és hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához, súlyosbodásához, továbbá hatással lehet a magas vérnyomás kialakulására, fokozza az érelmeszesedés kockázatát. Magzati, csecsemő- és kisgyermekkori D-vitamin-hiány esetén az 1-es típusú cukorbetegség kockázata jelentősen fokozódik, felnőtt korban a D-vitamin-hiány növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és fokozhatja egyes hematológiai daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűségét.

Az emlő- és vastagbéldaganatok kialakulása szempontjából bizonyítottan rizikótényező, és a D-vitamin-hiány a női fertilitást (termékenységet) nagy valószínűséggel előnytelenül befolyásolja. Gyermekkorban a csúcscsonttömeg kialakulása miatt is rendkívül fontos az ideális D-vitamin-ellátottság. A vérben keringő D-hormon legfőbb szerepe a megfelelő kalciumellátottság biztosításában van, de ismertek közvetlen csonthatásai is.

A D-vitamin hosszú távú hiánya a jól ismert, csontrendszerre gyakorolt hatásain túl növeli a különböző krónikus betegségek kockázatát is, például gyermekeknél metabolikus szindrómával (elhízás, magas vérnyomás, szénhid­rát­anyagcsere-zavar, kóros vérzsírszint) jár együtt.

A túlsúly vagy elhízás és a D-vitamin hiánya közötti pozitív összefüggést a nagyobb mennyiségű zsírszövet fokozott D-vitamin-tároló kapacitása magyarázhatja.

Magzati, csecsemő- és kisgyermekkori D-vitamin-hiányban az 1-es típusú diabetes mellitus kialakulásának kockázata jelentősen fokozódik. Egyes megfigyelések szerint rendszeres pótlása gyermekkorban 78 százalékkal csökkentette az 1-es típusú diabetes kialakulását.

Ez a vitamin a fertőzésekkel szembeni védekezésben az immunválaszt több ponton fokozza, mivel valamennyi immunsejt képes D-vitamin-receptort megjeleníteni. Vannak már bizonyítékok arra vonatkozóan is, hogy magasabb szérumkoncentrációja a Covid–19 csökkent kockázatával és súlyosságával jár.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában