Óraátállítás

2021.03.29. 07:00

Téli vagy nyári? Még nem sikerült megegyezni

Rövidebb a vasárnap és nyűgösen telik a hétfő – több napig tart, mire a szervezet átáll.

Kállai Félix

Hétéves voltam, amikor bevezették a nyári időszámítást. Nagymamám vasárnap reggel előre tekerte a nagy mechanikus vekker­órát, amire jól emlékszem, hangosan számlálta a másodperceket. Nem tetszett a látvány, hogy kilenc órakor már tíz óra van. Tudtam, hogy rövidebb lesz a vasárnapom. Kevesebbet ugrálhatok a barátommal, Király Lacival a Tarna patak partján, gőtét keresve a még hideg vízben. Persze este nem akartam egy órával korábban lefeküdni, hiába mondta édesanyám, hamar eljön majd a reggel. Így is lett. Csipás szemmel, kóvályogva készülődtem iskolába. Emlékszem még évekig késett pár osztálytársam a suliból az óraállítás utáni hétfőn. Pontosan egy órát.

Ilyenkor a legtöbbünk nyűgösen ébred...

Már felnőttként, de még régebben rendszeresen etettünk egy galambot. Tóbinak hívtuk. Reggel bekopogott a csőrével az ablakon, úgy tudatta, hogy éhes. Majd délután ötkor is megjelent az elemózsiáért. Egyik vasárnap nem jött ötkor. Aggódva néztük az ablakot, hátha késik, de ez még sohasem fordult elő. Aztán pontban hat órakor megjelent. Megkönnyebbültünk, hogy nincs baja, de nem értettük a helyzetet. Persze később rájöttünk, miért késett, szegény Tóbit nem értesítették az óra­átállításról.

Egy szó, mint száz, a szervezetünket pár napra megzavarja az átállás. Pedig csak egy óráról van szó. Ma már nem kell tekergetni a vekkert, a digitális óránk, sőt óráink automatikusan átállnak a nyári időszámításra. Persze nekem a vasárnap reggel még mindig furcsa. Alig aludtam, és már ennyi az idő. Szándékosan nem mondtam pontos időt, mert nem kívánom az olvasókat sokkolni a késői időpont miatt. Késői kelés, késői lefekvés. Ahogy ilyenkor lenni szokott. Persze a koránkelés nem maradhat el a hétfői munkanapon. Ilyenkor, telefonos ébresztésnél rendszerint két szundi mód következik. Majd a kapkodás. Azt hiszem, nem vagyok egyedül ezzel. Hasonlóan viselkedünk óraátáll(ít)ás után.

Nemrég olvastam a Magyar Alvásszövetség közleményét, amikor áttérünk a nyári időszámításra, a következő napon a balesetek, sőt a szív-érrendszeri halálozások száma is megnő. Rutinos robogósként én is úgy látom, hogy ezen a napon figyelmetlenebbek, türelmetlenebbek vagyunk az utakon. Bizony napokba telik, mire megszokjuk az új helyzetet.

A közeljövőben dönteni kell az unióban, a téli vagy a nyári időszámítást állandósítsuk? A kérdéskör komoly nemzetközi gazdasági és társadalmi megfontolást és egyeztetést igényel. Az például nem fordulhat elő, hogy a szomszédos országokban különböző időszámítás legyen – hangsúlyozza a Magyar Alvás Szövetség közleménye.

Óraátállítás után mindenki szervezetét megviseli az időeltolódás Fotó: pixabay

Az alváskutatói és az idő biológiájával foglalkozó hazai és nemzetközi szakmai szervezetek egyöntetű véleménye szerint az emberek számára a standard, azaz a téli időszámítás lenne a leginkább megfelelő. Ezzel persze lehet vitatkozni.

Bármi is lesz a jövőben, most egy dolog biztos. Vasárnap átállt az óránk, hajnali kettőről háromra. Ez csak egy bizonyos körnek volt jó hír, annak, aki éppen éjszakás műszakban dolgozott. Azért nem cseréltem volna a szerencsés műszakosokkal… A többieknek rövidebb volt a vasárnap és nyűgösebb a hétfő. Vigyázzunk egymásra fokozottabban az utakon ebben a pár napban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában