Móricz iskola

2021.03.30. 11:30

Példátlan időzítés a beiratkozások utánra

A Móricz Zsigmond iskola fenntartóváltásával kapcsolatban már eddig is többen felszólaltak.

Várkonyi Zsolt

Fotó: SandorJudit

„Mindenkinek vannak szép emlékei az iskolás éveiből, egy-egy felejthetetlen, nagy tudású pedagógus, aki meghatározó benyomásokat tett ránk. Kuruczleki Erzsébet, a Móricz Zsigmond Általános Iskola volt igazgatóhelyettese is ilyen. Őt kérdeztük arról, hogyan látja ma az iskolai folyamatokat…

– Hogyan telnek a napjai?

– Köszönöm, jól vagyok. Hiányoznak a kollégák, a gyerekek, ez a Covid elég magányossá tett, de igyekszem minden napnak megtalálni a szépségét.

– Mi a véleménye az iskolai fenntartóváltásról?

Kuruczleki Erzsébet, a Móricz egykori pedagógusa
Fotó: archív

– Döbbenettel értesültem a fenntartóváltásról. Nem ismerek minden részletet, a sajtóból tájékozódtam. Problémának tartom a másfél osztálynyi énektagozatot, de nem megoldhatatlan problémának. Az énektagozat ettől kiválóan működhet! Működhetnek a kórusok, az igaz, hogy kisebb létszámmal. A nagykórus nem 110 csak 80 fős lesz. Működhet a néptánc, hiszen az a testnevelés része. A néptánc a nem zenei tagozatos gyerekeknek is fellépési lehetőséget biztosíthat az év végi hangversenyeken. Lesz olyan osztály, amit bontani kell, hiszen csak a fele énektagozatos. Az osztálybontás évtizedek óta bevett pedagógiai gyakorlat. Így tanítjuk az idegen nyelvet, az informatikát, a hittan-erkölcstant.

– A sima osztályt meg lehet kínálni például idegen nyelv tanulásával. Amíg az osztály egyik felének énekórája van, a másik felének nyelvórája lehetne. Tudomásom szerint a NAT lehetőséget ad elsőtől az idegen nyelv tanulására, ettől nem lesz nyelvtagozatos az iskola. Igen, a Móricz működtetése az új feltételekkel kihívás, de az a tantestület, amit én ismertem, szerettem és nagyon tiszteltem, ahol egy évben kilenc mesterpedagógus született, ezt meg tudja oldani!

– Az időzítés példátlan! A döntés a fenntartóról május 31-ig születik meg, az elsősök beíratása április közepén van. Másfél hónappal a döntés előtt!

– A mérleg másik serpenyőjében – az én olvasatomban – az áll, hogy szeptembertől a Móriczban azoknak a gyerekeknek van helyük, akik hívők, családjuk világnézetileg elkötelezett. Számomra ezt jelenti az egyházi iskola. Vagy elég csak úgy csinálni, mintha...”

(Az írás közzétételéhez mind a szerző, mind pedig az interjúalany hozzájárult.)

Talán egykori móriczosként megengednek néhány gondolatot e témakörben. A város jelenleg – eredményei alapján is – legjobb általános iskoláját ilyen rövid idő alatt kitenni egy ilyen jelentős változásnak, nem körültekintő előkészítésre utal. Nem véletlen, hogy a munkájukkal, szeretetükkel, emberségükkel generációkat nevelő pedagógusok közül sokan megszólalnak annak érdekében, hogy ez az iskola megmaradjon olyannak, amilyennek alapították.

Várkonyi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában