két kilométeres partszakasz

2021.03.20. 17:00

Önkéntesek szedték a szemetet Kisapostagon

A pandémia elől menekültek az emberek a természetbe. Ha már ott voltak, össze is szedték a szemetet.

Horváth László

Családok és egyéni önkéntesek két kilométeren keresztül tisztították meg a természetet

Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Régi hagyomány a településen, hogy az aktív falubeliek nem hagyják elszaporodni a rendetlenséget, a község környékén a szemetet. Bár a pandémia a szervezett közösségi programokat egyelőre nem teszi elérhetővé, azért van megoldás, ahogy a kisapostagiak is tették. A pénteki délutánról Nagy Attila Kisapostag polgármestere beszélt lapunknak.

Szondi Károly és Dorth Krisztián családjával szedték a hulladékot. Károly még teherautós segítséget is felajánlott
Fotók: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

- Régebben mindig a községi napot megelőzően szerveztünk faluszépítő akciókat, napokat. Hagyományunk azonban az elmúlt években feledésbe merült, illetve két, három alkalommal megszólítottuk lakóinkat a környezetünk közös rendberakására. A hagyományokat folytattuk most. Igazából az aktuális helyzetnek is köszönhető, hiszen nagyon sok ember a természetbe próbál menekülni a bezártság elől. Ott lazábbak a szabályok, mint a lakott területen belül, ahol a közterületeken is maszkot vagyunk kötelesek viselni. Kint a Duna-parton szabadabbak az emberek, így szívesen járnak túrázni, sétálni. Ott figyeltek fel a nagy mennyiségben eldobált szemétre. Erre hívta fel a figyelmet az egyik internetes csoportunk tagja. Ennek kapcsán indult a kezdeményezés, hogy szedjünk szemetet!

Juhászné Baranya Ilona mindig részt vesz a közösségi akciókban, ahogy most a szemétszedésnél is

Természetesen a résztvevők betartották az aktuális szabályokat a településen belül és kívül is. A Duna-parton pedig örültek, hogy egy kicsit levegőhöz jutottak. Nem mellesleg hasznosan töltötték a szabadidejüket. Pénteki délután másfél óra alatt közel két kilométeres partszakasz szabadult meg az eldobált hulladéktól. Tudomásunk szerint ötvenen is lehettek, akik az nap szemetet gyűjtöttek – ismertette a pénteki történetet Nagy Attila Kisapostag polgármestere.

Családok és egyéni önkéntesek két kilométeren keresztül tisztították meg a természetet
Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

A kisapostagiak tehát ismét bebizonyították, van lehetőség a legnehezebb helyzetekben is, hogy valamiféleképpen tegyünk a közösségért. Más is követheti példáját. Elég lehet az is, ha jártunkban, keltünkben összeszedjük a szemetet. Talán az lenne a legjobb, ha el se dobnánk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában