felügyelet

2021.03.13. 07:00

Naponta többen igénylik

A kormány a fertőzések számának csökkentése érdekében a köznevelési intézményekben is új intézkedéseket vezetett be, ami természetesen érvényes a Dunaújvárosi Óvodára is.

Balla Tibor

20210216 Interjú Gyenes Évával Dunaújváros Fotón: Gyenes Éva Fotós: Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: LI

Az emberi erőforrások miniszterének határozata kimondta, az óvodákban rendkívüli szünet lesz március 8-ától, az óvodai ellátás tehát szünetel, a gyermekek és szüleik az óvodákat nem látogathatják. A szünet utáni első munkanap pedig majd április 7-ére esik. Ekkor még úgy volt, hogy az óvodák nem biztosítanak gyermekfelügyeletet annak érdekében, hogy radikálisan csökkenjen a további fertőzés lehetősége.

Majd ez annyiban módosult, hogy a rendkívüli szünet ideje alatt gyermekfelügyelet szervezhető azon szülők gyermekeinek, akik munkát végeznek, különösen, ha a járvány leküzdése elleni védekezésben vesznek részt. Tehát ügyeleti rendszert kell fenntartani azon szülők részére, akik nem tudják megoldani a gyermek elhelyezését a munkájuk miatt, rendelkeznek munkáltatói igazolással, és leadják a kitöltött nyilatkozatot.

Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője elmondta, kedden értesültek a lehetőségről, és először úgy gondolták, hogy két óvodát nyitnak ki erre a célra, a Béke városrészben a Százszorszép óvodát, illetve a belvárosban az Eszterlánc tagegységet, gondolván, e két intézmény be tudja fogadni az igényelt létszámot. Hamar rájöttek, hogy ennél többre lesz szükség. Úgy döntöttek, hogy legalább egy új óvodához ne kelljen alkalmazkodni, kinyitják az összes városi óvodát limitált létszámú csoportokkal, és természetesen limitált személyzettel, hiszen dolgozóik közül is sokaknak alsós kisgyermeke van, akik online oktatásban vesznek részt.

A keddi napon már 51, szerdán már 67 kisgyerek igényelte az óvodai ellátást, és úgy tűnik, naponta 15-20 gyerekkel növekszik a létszám. Gyenesné a jövő héttől sokkal több gyermekre számít, mert a szülők már nem tudnak ennyi szabadságot kivenni, és nem tudják máshogy megoldani a helyzetet. Különösen az egyedülálló szülők kerültek szorított helyzetbe, akik meg sem tudják egymás között osztani a terheket, nem tudnak felváltva szabadságra menni, pláne, ha esetleg a szülő maga is pedagógus, és nemcsak a gyermekének segít a feladatmegoldásban, hanem éppen ő maga is órát tart.

A Dunaújvárosi Óvoda dolgozói egyelőre el tudják látni a szükséges felügyelet, bár köztük is vannak, akik Covid-fertőzéssel otthon maradtak a gyógyulásukig, de többen vannak olyanok is, akik nem betegek, de kontaktszemélynek számítanak, mert covidos beteggel kerültek kapcsolatba, így ők is otthon kell maradjanak a karantén idejére, és sok olyan is akad, akinek pici gyermeke van. Ha esetleg növekedne a megbetegedések vagy a karanténban maradók száma, akkor már nehezebbé válna a feladatellátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában