kormányhivatal

2021.03.26. 07:00

Mit kell tennünk, ha a gépjárművünket ki akarjuk vonni a forgalomból?

A gépjárművek kérelemre történő forgalomból kivonásának három módját különböztetjük meg: ideiglenes, átmeneti és végleges kivonást.

Kizárólag az üzemben tartó kérheti a jármű ideiglenes forgalomból történő kivonását Fotó: Archív

A jármű közúti forgalomból történő ideiglenes kivonása esetén a közlekedési igazgatási hatóság a kérelemben meghatározott időtartamra, de legfeljebb egy évre bejegyzi a kivonás időtartamát a járműnyilvántartásba. A kivonás időtartama újabb kérelemre, a kérelem benyújtásától vagy a kérelemben megjelölt időponttól számított legfeljebb egy évre, ismételten meghosszabbítható. A forgalomból kivonás kezdő időpontjaként a kérelem benyújtásánál korábbi időpont nem vehető nyilvántartásba.

A jármű ideiglenes forgalomból történő kivonását, meghosszabbítását és forgalomba történő visszahelyezését kizárólag az üzemben tartó kérheti (üzembentartó: a jármű tulajdonosa, illetve akit a jármű jogszerű üzemeltetésére szerződés vagy más hitelt érdemlően igazolt jogcím alapján a járműnyilvántartásba bejegyeztek).

A közlekedési igazgatási hatóság a járműnyilvántartásba való bejegyzéssel intézkedik a jármű ideiglenes forgalomból történő kivonásáról, meghosszabbításáról és forgalomba történő visszahelyezéséről. Az üzemben tartó a határidő lejárta előtt kérelmezheti a jármű forgalomba történő visszahelyezését. Ebben az esetben a közlekedési igazgatási hatóság a járművet a járműnyilvántartásba tett bejegyzéssel visszahelyezi a forgalomba. A jármű a forgalomba történő visszahelyezés nyilvántartásba való bejegyzésének napjától vehet részt a közúti forgalomban, feltéve, hogy a forgalomban tartásához szükséges, jogszabályban előírt feltételek fennállnak. A közúti forgalomból történő ideiglenes kivonás időtartamának lejáratát követően a jármű a közúti forgalomban külön közlekedési igazgatási eljárás nélkül részt vehet, feltéve, hogy az ahhoz szükséges egyéb jogszabályi feltételeknek megfelel. A forgalomból kivont járművel a kivonás időtartama alatt a közúti forgalomban nem lehet részt venni.

Kizárólag az üzemben tartó kérheti a jármű ideiglenes forgalomból történő kivonását
Fotó: Archív

Az ügyfél okirattal igazolt kérelmére a közlekedési igazgatási hatóság a járműnyilvántartásba való bejegyzéssel intézkedik a jármű átmeneti időszakra történő forgalomból kivonására, ha annak 2016. január 1-jét megelőzően vagy külföldön történt eltulajdonítása, külföldre történő letelepedés, tartós külföldi tartózkodás esetében, a gépjármű külföldre történő értékesítésekor, a gépjármű muzeális előminősítése esetén, versenyjárművé történő átalakításakor vagy a külföldi fegyveres erő állományának tagja magyarországi szolgálati helye megszűnése esetén. A jármű átmeneti időszakra történő kivonása a kérelem közlekedési igazgatási hatósághoz érkezése, az eltulajdonítás bejelentése, illetve a külföldi hatóság nyilvántartásba vétele napjától számított öt év.

A közlekedési igazgatási hatóság az ügyfél kérelmére véglegesen vonja ki a járművet a forgalomból a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló miniszteri rendeletben meghatározott M1, N1 kategóriájú, valamint a motoros triciklinek nem minősülő háromkerekű gépjármű esetében bontási átvételi igazolás alapján vagy egyéb jármű esetében, ha annak ismételt belföldi forgalomba helyezési szándéka nem áll fenn. Ha a jármű forgalomból történő végleges kivonására bontási átvételi igazolás alapján kerül sor, a jármű hatósági jelzését, forgalmi engedélyét és törzskönyvét – a közterület-felügyelet által kezdeményezett eljárás kivételével – a közlekedési igazgatási hatóságnál le kell adni. A bontási átvételi igazolás alapján forgalomból végleg kivont jármű ismételten nem helyezhető forgalomba.

A gépjármű forgalomból kérelemre történő ideiglenes kivonásának (ha a kérelem nem az első forgalomba helyezéssel egy időben kerül előterjesztésre), valamint az átmeneti és végleges kivonásának, az ideiglenes forgalomból történő kivonás kérelemre történő megszüntetésének, kivonás kérelemre történő meghosszabbításának, megszüntetésének díja 2300 forint.

ELÉRHETŐSÉGEK

DUNAÚJVÁROSI JÁRÁSI HIVATAL

Telefonszám: 25/795-600, 25/795-610.

Fax: 25/795-649.

2400 Dunaújváros, Szórád Márton út 39.

KORMÁNYABLAK

Telefonszám: 25/795-244.

Fax: 25/795-649.

2400 Dunaújváros, Október 23. tér 1.

ÜGYFÉLFOGADÁS

Hétfő: 8.00–18.00

Kedd: 8.00–16.00

Szerda: 8.00–18.00

Csütörtök: 8.00–16.00

Péntek:8.00–12.00

IDŐPONTFOGLALÁS!

A Központi Időpontfoglaló Alkalmazásban ügyintézésre időpontot foglalni Ügyfélkapu-azonosítóval, a „Bejelentkezés” gombra kattintva lehet. (Azonosító nélkül is lehetőség van „Ügyfélkapu-regisztrációra” időpontot foglalni.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában