Dunaferr – Liberty

2021.03.27. 16:57

Miénk ez a cirkusz? – Frissítve

Hosszú idő után pénteken sikerült megtartani az ISD Dunaferr Zrt. többször elhalasztott közgyűlését, azon megválasztották a – törvényes működés érdekében elengedhetetlenül szükséges – tisztségviselőket. Ezt követően az ISD Dunaferr ügyvezetése úgy érezte, hogy rá ezek a döntések nem vonatkoznak, vitatja a közgyűlés és az azon hozott döntések jogszerűségét. Reagált dr. Mikó István a Steelhold Ltd. megbízottja a Dunaferr közleményében leírtakra.

Várkonyi Zsolt

20200909 Dunaújváros Illusztráció A Dunai Vasmű kéménye ontja a füstöt Fotó: Laczkó Izabella Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Laczkó Izabella

Rendkívüli Dunaferr közgyűlés

Hosszú idő után pénteken sikerült megtartani az ISD Dunaferr Zrt. többször elhalasztott közgyűlését, azon megválasztották a – törvényes működés érdekében elengedhetetlenül szükséges – tisztségviselőket, úgy, mint az új igazgatósági és felügyelő bizottsági tagokat. A rendkívüli közgyűlés – a részvényesek 99, 994 százalékának jelenléte mellett határozatképes volt, – módosította a társaság alapszabályát és több más napirendi pontot is tárgyaltak. A társaság változásbejegyzés kérelme az illetékes cégbíróságra kerül. – tájékoztatta még pénteken lapunkat dr. Mikó István, az ISD Dunaferr Zrt. fő részvényese, a Steelhold Ltd. képviseletében.

A Dunaferr közleményben reagált

Ezt követően az ISD Dunaferr ügyvezetése úgy érezte, hogy rá ezek a döntések nem vonatkoznak, vitatja a közgyűlés és az azon hozott döntések jogszerűségét. Mindezek után eszembe jutottak a kiváló LGT együttes „Miénk ez a cirkusz dalának sorai:

”Lehetsz fent, és lehetsz lent, fentről lent van baj, és lentről pedig fent.

Ó, az óriás vállán törpe áll, és büszkén trombitál: „De nagyra nőttem már!”

Tudod jól, számíthatsz rám, nálam mindig van egy újabb mutatvány.

Ó, s ha ketrec nélkül morgok kicsit, ne izgasd magad; tudod, itt senki nem harap.

Míg a törpe ordibál, míg az óriás félreáll, míg az őrült körbejár, miénk ez a cirkusz,

itt mindenkire szerep vár.„

Ezek után nézzük az ISD DUNAFERR Zrt. sajtóközleményét. Olvassák el, és vessék össze azzal, amit eddig tapasztaltak!

„Az ISD DUNAFERR Zrt. ezúton tájékoztatja minden Partnerét, hogy 2021. március 26-án a kétes hátterű ukrán agresszorok képviselői megtévesztettek néhány kisebbségi tulajdonost, hamis meghatalmazásokkal – internetes kapcsolaton keresztül – összejövetelt tartottak és ismételten megpróbálták átvenni a DUNAFERR vezetését, hogy a vállalat vagyon tárgyait jogellenesen megszerezzék.

Ennek az összejövetelnek azonban semmiféle jogi alapja nem volt, a DUNAFERR-re nézve semmiféle döntést nem születhetett.

Természetesen a szükséges jogi lépéseket a vállalat legitim vezetése meg fogja tenni, mely vezetés továbbra is a helyén van, a termelés pedig folyamatosan biztosított a befektető aktív közreműködésével. Kérjük senki ne adjon hitelt az álhíreknek, mind a Vnyesekonombank, mind a társaság főrészvényese, mind pedig a meg nem téveszthető további részvényesek megteszik a szükséges jogi intézkedéseket.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy megalapításra került a befektető új magyarországi társasága is, tehát a folyamatok jó irányba haladnak az ukrán agresszorok törekvéseitől függetlenül.

Tájékoztatunk mindenkit, hogy folyamatban van a tényleges és legális igazgatóság működésének a helyreállítása is, ami véglegesen le fogja állítani az ukrán támadásokat. Ezeket a gátlástalan személyeket nem szabad komolyan venni, sem a DUNAFERR működése, sem annak vagyona nincs veszélyben.

A DUNAFERR kéri minden Partnerét, hogy a továbbiakban is az eddigiek szerint folytassák az együttműködést, a DUNAFERR munkatársaival tartsák a kapcsolatot és hagyják figyelmen kívül az ukrán agresszorok megkereséseit.

A Steelhold Ltd. megbízottja reagált a Dunaferr közleményében leírtakra

Dr. Mikó István a Steelhold Ltd. megbízottja reagált az ISD Dunaferr Zrt. közleményében leírtakra. Lapunknak elmondta:

„A tulajdonos képviselői teszik a dolgukat ahogyan arra utasítást kaptak, az iratok cégbíróságra történő benyújtását követően pedig birtokba veszik az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonát képező ingatlanokat , irodákat , iratokat , és nekilátnak kihozni a társaságot a Tankhilevich és csapata által okozott mély gödörből. Evgeny Tankhilevich nem illetékes semmilyen ügyben, ha tetszik neki ha nem, az fog történni amit az ISD Dunaferr Zrt. közgyűlése határozataiban rögzített.”

A törvényes működés helyreállítása a cél

Mint ismeretes az ISD Dunaferr Zrt. pénteki rendkívüli közgyűlésre többszörös halasztás után került sor, mert a társaságnál cégjegyzésre jogosult személyek többségének a múlt évben lejárt a megbízatása. A vasmű új vezetésének számtalan teendője lesz. Mindenekelőtt pótolnia kell a 2019-es beszámoló közzétételét – ennek feltétele persze a könyvvizsgálóval való megállapodás is. A fő feladat azonban a Dunaferr napokban indult felszámolásának leállítása, ennek érdekében pedig a hitelezőkkel való megállapodás. A felhalmozott tartozások egyike miatt a Székesfehérvári Törvényszék március 11-én első fokon kimondta a Dunaferr fizetésképtelenségét, és megindította a felszámolását.

A Steelhold képviselője viszont az elmúlt napokban kérte annak a hitelezőnek a jogi képviselőjét, amely a fizetésképtelenség megállapítását kezdeményezte, hogy vonja vissza erre vonatkozó kérelmét. (Információink szerint ezzel a hitelezővel a belépésre készülő vezetésnek sikerült megegyeznie – a szerk.)

Ám még számos hasonló megállapodást kell indítványozni és nyélbe ütni annak alapján, hogy a Dunaferr lejárt megbízatású cégvezetője, Evgeny Tanchilevich egy belső levélben – mint arról a Világgazdaság beszámolt – jelezte, hogy a társaság ellen több felszámolási kérelmet is beadtak, a Dunaferrnek pedig már a követelések részleges kifizetésére sincs pénze.

Az új cégvezetés munkáját nehezítheti a Dunaferrnél tavaly kialakult gazdálkodási konstrukciójának megléte is. Ez annak nyomán jött létre, hogy Evgeny Tanchilevich a megbízatása lejárta előtt néhány nappal a Dunaferr képviseletében az ausztriai Safin Handels G.m.b.H-ra ruházta át a társaság minden tőke- és járulékkövetelését, követelésállományát, több mint ötven cég esetében.

E megállapodás, illetve az ISD Dunaferr jogszerűtlen működése miatt a Steelhold Ltd. képviselője csütörtökön feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában